Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама американци и датчанин получиха Нобелова награда за "клик-химия"


Американката Каролин Бертози, датчанинът Мортен Мелдол и американецът Бари Шарплес
Американката Каролин Бертози, датчанинът Мортен Мелдол и американецът Бари Шарплес

Американците Бари Шарплес и Каролин Бертози и датчанинът Мортен Мелдол получават тазгодишната Нобелова награда за химия.

Учените са отличени за разработването на по-функционален начин за свързване на молекули, съобщиха от Шведската кралска академия на науките на церемония в Каролинския институт в Стокхолм.

Става дума за работата им, известна като "клик-химия" и биоортогонални реакции, която се използва за създаване на лекарства срещу рак, картографиране на ДНК и създаване на материали, пригодени за конкретна цел.

Шарплес и Мелдал поставят основата на "клик-химията", в която молекулярните градивни елементи се свързват бързо и ефективно. Комбинирането на такива елементи позволява създаването на почти безкрайно разнообразие от молекули, които изпълняват функциите на естествените молекули. Затова този метод може да генерира фармацевтични продукти, които са толкова подходящи за целта, колкото и тези, които се срещат в природата.

Бертоци започва да прилага "клик-химията" в живи организми. Тя се посвещава и на биоортогоналната химия, която се фокусира върху биохимичните реакции в живи клетки.

Както и всички останали наградени, тримата ще получат наградата си - 10 милиона шведски крони (900 000 долара), на церемония през декември.

За Бари Шарплес това е втора Нобелова награда за химия, след като вече е удостояван с такава през 2001 г. Той е петият учен, който получава два пъти престижното отличие. Шарплес, който е роден през 1941 г., работи в института "Скрипс" в Ла Хоя, Калифорния.

Родената през 1966 г. Каролин Бертози е професор в Станфордския университет, Калифорния.

А Мортен Мелдол, роден през 1954 г. в Дания, е професор е в Копенхагенския университет.

Миналата година Нобелова награда за химия беше присъдена на германеца Бенямин Лист и британеца Дейвид Макмилан за разработването на асиметричната органокатализа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG