Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шведски еволюционен генетик получава Нобеловата награда за физиология или медицина


Сванте Пебо изучава неандерталците
Сванте Пебо изучава неандерталците

Шведският учен Сванте Пебо от института "Макс Планк" за еволюционна антропология е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина. Това е първата награда, която се обявява в първия ден на Нобелавата седмица, започнала днес.

"Нобеловият комитет към Каролинския институт реши да връчи Нобеловата награда за 2022 година за физиология или медицина на Сванте Пебо за откритията му в областта на геномните изследвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на човека", съобщи секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман.

Пебо е специализирал в областта на еволюционната генетика. Като един от основателите на палеогенетиката, той е работил широко върху генома на неандерталците - изчезналите роднини на днешните хора

Шведът открива, че гени от вече изчезнали хомини са преминали в хомо сапиенс. Този древен трансфер на гени към съвременните хора има физиологично отражение днес, например за начините, по които имунната система реагира на инфекции, уточняват от Нобеловия комитет.

С новаторските си изследвания Пебо постига нещо, което изглежда невъзможно - секвениране на генома на неандерталеца. Той прави и сензационното откритие на неизвестен дотогава хоминин - денисовеца.

Шведският крал Карл Густав на посещение в Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, заедно с проф. Сванте Пебо, автуст 2016 г.
Шведският крал Карл Густав на посещение в Института за еволюционна антропология "Макс Планк" в Лайпциг, заедно с проф. Сванте Пебо, автуст 2016 г.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се избират от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

През 2021 г. наградата спечелиха Дейвид Джулиъс (САЩ) и Ардем Патапутян (Ливан) за откриването на рецепторите за температура и допир. Откритията им обясняват как те предизвикват сигнали в нервната система. Тези знания се използват за разработване на лечения за редица болести, включително и хроничната болка.

В следващите дни ще бъдат обявени и останалите награди - за физика, химия, литература, икономика, мир и други.

Бюстът на Алфред Нобел в Каролинския институт в Стокхолм, Швеция
Бюстът на Алфред Нобел в Каролинския институт в Стокхолм, Швеция

Тази година паричната равностойност на наградата е 10 милиона крони (около 900 000 щатски долара). Тя се разделя между лауреатите.

Наградите ще бъдат връчени от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - когато е годишнина от смъртта на Алфред Нобел. Тази година са поканени и лауреатите за 2020 г. и 2021 г., защото тогава церемониите бяха онлайн заради пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG