Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" иска новият парламент да одобри военна помощ за Украйна


Лидерите на трите партии в състава на "Демократична България" Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев
Лидерите на трите партии в състава на "Демократична България" Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев

“Демократична България” ще предложи България да предостави военнотехническа помощ на Украйна. Формацията съобщи в сряда, че ще внесе проект за такова решение веднага след свикване на новото Народно събрание.

“Позорно е България, заедно с Унгария, единствена да не подкрепя Украйна с пряка военна помощ”, се посочва в позиция на обединението.

Повод за позицията е решението на президента Румен Радев да не се присъедини към декларация на деветима държавни глави от Централна и Източна Европа в подкрепа на Украйна, осъждаща анексията на нови украински територии от Русия. По-късно президентството публикува позиция, от която стана ясно, че Радев не е съгласен с част от декларацията, която изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО.

“Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация”, пише в позицията на “Демократична България”.

Формацията “категорично настоява президентът Румен Радев да не заема еднолично и зад гърба на обществеността позиции по ключови за евроатлантическата принадлежност и достойнство на страната въпроси.”

“Демократична България” поиска президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди “рамката на позициите на българската държава по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО”. Окончателната дума по нея има единствено Народното събрание, отбеляза обединението в позиция.

Предишното Народно събрание прие решение, според което България може да предостави “военнотехническа помощ” на Украйна под формата на ремонт на украинска военна техника. Това решение беше прието с гласовете на всички партии в парламента без “Възраждане”.

“Демократична България” тогава предложи България да помогне на Киев с оръжия и боеприпаси, но това предложение не събра достатъчно подкрепа.

Темата разделяше тогавашната управляваща коалиция, тъй като БСП отказваше да подкрепи подобно решение и дори заплаши, че ще се оттегли от правителството, ако то изпрати оръжие в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG