Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия иска ООН да гласува тайно резолюцията за анексията на украинските области


Общото събрание на ООН излушва украинския президент Володимир Зеленски на 21 септември 2022 г.
Общото събрание на ООН излушва украинския президент Володимир Зеленски на 21 септември 2022 г.

Русия настоява проекторезолюцията на ООН по повод руската анексия на четири украински области да бъде подложена на тайна, вместо на явно гласуване, предаде Ройтерс.

Подготвеният от западни страни документ осъжда "незаконните т.нар. референдуми", организирани от Москва и "опита за незаконна анексия" на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Очаква се Общото събрание на ООН, на което да бъде гласувана резолюцията, да се проведе следващата седмица.

В свое писмо руският постоянен представител в ООН Василий Небензя пише до останалите страни членки, че "това е явно политизирано и провокативно развитие, целящо да задълбочи разделението в Общото събрание и още повече да раздалечи неговите членове", цитира Ройтерс.

Небензя твърди, че е наложително да има тайно гласуване, защото лобирането на Запада означава, че "може би ще бъде много трудно, ако позициите се изразяват публично".

Според дипломати най-вероятно Общото събрание ще трябва да подложи на явно гласуване това искане на Русия. Миналата седмица Москва вече наложи вето на подобна проекторезолюция в 15-членния Съвет за сигурност към ООН.

"Ако международната общност не реагира, ще се появят твърдения, че никой не обръща внимание и че това сега е "карт бланш" за други страни да направят същото и да получат признание за стореното от Русия", коментира в сряда посланикът на ЕС в ООН Олоф Ског.

По думите му Брюксел провежда широки консултации държавите членки на ООН преди гласуването на проекторезолюцията, което вероятно ще е в сряда.

Развитието на събитията сега наподобява случилото се през 2014 г., когато Русия анексира Крим, припомня БТА. Тогава Русия наложи вето на проекторезолюция, която осъждаше т.нар. референдум в Крим и приканваше международната общност да не го признава. После обаче Общото събрание обяви референдума за невалиден със 100 гласа "за", 11 "против" и 58 "въздържал се", като 24 държави не участваха в гласуването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG