Връзки за достъпност

Извънредни новини

Таван на цените на руския петрол. ЕС одобри новите санкции срещу Русия 


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Брюксел одобри новите санкции срещу Русия, сред които попада и таван на цените на внасяния руски петрол, съобщиха в четвъртък Европейската комисия (ЕК) и Съветът на Европейския съюз (ЕС), цитирани от БТА.

Повод за приемането на новия пакет стана анексирането на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон чрез фалшиви "референдуми", обявената от Москва мобилизация на войници и отправените от Кремъл недвусмислени ядрени заплахи към Украйна и Запада, уточнява ЕК.

Останалите санкции предвиждат забрани за руски внос на стойност общност 7 млрд. евро, с което ЕС цели да свие приходите на Русия, както и различни мерки срещу европейския износ там, които да ограничат достъпа на руския военнопромишлен до ключови западни материали и технологии. По този начин Брюксел иска да лиши Москва от нейните доставчици на допълнителни стоки и оборудване за водене на война.

Ограниченията вноса на руски готови и полуготови стоманени изделия, машини и уреди, пластмаси, превозни средства, текстил, обувки, кожа, керамика. Както и износа на въглища за Русия, на части за въздухоплаването, химически вещества. Добавена е и забрана за износ на малки оръжия.

В новия пакет влизат санкции срещу още руски граждани и организации, участващи в окупацията, организирането на т.нар. референдуми и анексирането на четирите украински области. Сред тях има високопоставени държавни служители и военни, хора, разпространяващи дезинформация за войната, олигарси и пропагандисти.

С приемането на новите европейски санкции срещу Русия започва и прилагането на споразумението на Г-7 за износа на руски петрол. Въпреки че забраната на ЕС за внос на руски суров петрол, превозван по море, остава изцяло в сила, ценовият таван ще позволи на европейските дружества да предприемат и подкрепят пренасянето на руски петрол до трети страни, ако е до определена цена, отбелязва БТА.

Целта е по този начин да се постигне последващо намаляване на руските приходи без да бъдат причинени сътресения на световните енергийни пазари заради липса на достатъчно доставки, посочва ЕК.Тази мярка ще влезе в сила след 5 декември за суровия петрол и след 5 февруари догодина за преработения петрол, след допълнително решение на Съвета на ЕС.

Наред с тези мерки, новият пакет включва и забрана граждани на ЕС да заемат ръководни постове в някои руски държавни дружества. Забраняват се и и всички портфейли с крипто активи, сметки или попечителски услуги, независимо от сумата на портфейла, както и взаимодействието с Руския морски регистър.

Санкциите разширяват и обхвата на услугите, които вече не може да бъдат предоставяни на руското правителство или руски компании и организации. В забранителния списък вече влизат ИТ, правни консултации, архитектурни и инженерни услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG