Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-7 засилва натиска си над Русия. Зеленски се надява войната да приключи до зимата 


Лидерите от Г-7 слушат видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски в понеделник.
Лидерите от Г-7 слушат видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски в понеделник.

Русия да изтегли войските си от територията на Украйна преди началото на зимата. Тази надежда изрази украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение по време на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават в понеделник тридневната си среща на високо ниво в Баварските Алпи, където обсъждат засилването на западния натиск върху Русия с цел да прекрати военните си действия в Украйна. Преди ден участниците в разговорите обявиха забрана за вноса на руско злато.

Високопоставен представител на Белия дом каза в понеделник, че лидерите от Г-7 са постигнали напредък и за евентуалното поставяне на таван на цените на руския петрол.

“Целта е Путин да бъде лишен от основния му източник на пари и цената на руския петрол да бъде понижена принудително, за да може по този начин да се намали въздействието на войната върху бензиностанциите“, коментира неназован източник, цитиран от БТА.

Освен това Вашингтон съобщи, че налага санкции срещу руски държавни компании от отбранителния сектор, за да “ограничи възможността на Русия да подменя военното оборудване, което е загубила по време на бруталната война срещу Украйна“.

САЩ също така ще въведат по-висока митническа ставка върху повече от 570 вида руски стоки, чиято стойност възлиза на около 2,3 милиарда долара, допълни служителят на Белия дом и посочи, че страните от Г-7 ще поискат да получат право да пренасочват всички приходи, придобити от мита, към украинската армия.

По-рано в понеделник участниците във форума изразиха “сериозна тревога“ от заявлението на Русия, че може да прехвърли в Беларус ракети, способни да носят ядрено оръжие, предаде ДПА.

“Призоваваме Русия да се държи отговорно и да проявява сдържаност и повтаряме, че всяко използване на такива оръжия би било неприемливо и би имало тежки последствия“, се казва в съвместно изявление на лидерите от Г-7.

Изявлението беше направено след като бе съобщено, че руският президент Владимир Путин е казал на беларуския си колега Александър Лукашенко, че в идните месеци Москва е готова да достави в Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG