Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изпадна във фалит по държавния си дълг в чуждестранна валута


Жените разглеждат уголемени банкноти от рубли от съветската ера, показани на изложба на открито в центъра на Москва. Снимката е илюстративна.
Жените разглеждат уголемени банкноти от рубли от съветската ера, показани на изложба на открито в центъра на Москва. Снимката е илюстративна.

Русия изпадна във фалит по държавния си дълг в чуждестранна валута за първи път от един век насам, съобщи Блумбърг. До ситуацията се стигна, след като западни санкции ограничиха възможностите на Москва да плаща на чуждестранните кредитори.

През последните месеци страната намираше начини да заобикаля санкциите, наложени заради инвазията ѝ в Украйна. В края на неделния ден обаче изтече гратисният период за около 100 млн. долара лихвени плащания, дължими на 27 май.

Тъй като този краен срок беше пропуснат, задълженията се считат за неизпълнени, а Русия се оказа в т.нар. дефолтневъзможност да покрива задълженията си към кредитори. Според агенция Блумбърг това се случва за първи път от болшевишкия преврат през 1918 г. насам.

Русия от своя страна отхвърли заключението, че е изпаднала в дефолт. Позицията на руските власти е, че страната има необходимите средства и намерение да обслужва задълженията си, но е била принудена да не извършва плащанията.

Москва заяви, че международните санкции са създали "форсмажорна" ситуация, която я е принудила да обслужва деноминираните в чужда валута облигации в рубли. Две плащания по новата схема, наредена от Путин, бяха извършени в края на миналата седмица. Плащането в рубли обаче не отговаря на договорите и е малко вероятно да бъде признато от инвеститорите.

По-рано в четвъртък министърът на финансите на Русия Антон Силуанов каза, че ситуацията представлява "фарс" и отрече тя да представлява изпадане в дефолт.

Изпадане на Русия в неплатежоспособност няма да има непосредствени последствия за жителите на страната, тъй като то не се дължи на липса на средства в държавния бюджет, пише Блумбърг.

Невъзможността за изпълнение обаче ще бъде удар върху репутацията на Кремъл и ще затрудни излизането на външните пазари след вдигане на санкциите. По думите на експерти, цитирани от агенцията, изпадането в дефолт може да доведе и до съдебни дела от страна на неудовлетворените инвеститори.

Съюзниците от САЩ и ЕС наложиха тежки санкции на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, част от които бяха свързани с изолирането на Москва от международните пазари.

В средата на май руският финансов министър Силуанов каза, че Москва ще обслужва дълговете си в рубли, ако САЩ блокират всички други опции. В края на април Русия направи друго плащане на дълговете си в долари, въпреки че и преди това твърдеше, че ще обслужва дълговете си само с преводи в рубли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG