Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отпускат 40 млн. долара военно финансиране за България


Военнослужещи от специалните сили на Българската армия се подготвят за демонстрация по случай Деня на храбростта, 2020 г.
Военнослужещи от специалните сили на Българската армия се подготвят за демонстрация по случай Деня на храбростта, 2020 г.

България ще получи 40 млн. долара допълнително военно финансиране, след като то е било одобрено от Конгреса на САЩ. Това съобщи американското посолство в България. Средствата са предназначени за укрепване на сигурността на България на фона на войната в Украйна.

Финансирането е част от цялостен пакет, насочен към Украйна и 17 от нейните съседни държави, включително България. Целта му е да укрепи сигурността на тези държави, които могат да бъдат потърпевши от потенциална руска агресия.

Парите за България са предназначени за модернизацията на българските въоръжени сили и за засилване на отбранителната способност на НАТО в региона, се казва в съобщението на посолството.

Помощта беше анонсирана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен още през септември. Тогава на посещение в Киев той каза, че Вашингтон отпуска още 2,7 млрд. долара военна помощ основно за Украйна, но и за други страни в региона, сред които и България.

Останалите страни, които ще получат финансиране, са Румъния, Гърция, Северна Македония, Молдова, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Словакия, Словения, Грузия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония.

Освен финансова помощ след започване на войната в Украйна САЩ и НАТО предприеха и редица други действия за усилване на източния фланг на Алианса. През март лидерите на НАТО взеха решение в страните от Източна Европа да бъдат създадени допълнителни бойни групи с цел засилване на сигурността.

През юни по време на срещата на срещата на върха в Мадрид лидерите на НАТО решиха да увеличат силите за бързо реагиране на Алианса в Източна Европа до 300 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG