Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отказа да пусне от ареста Орлин Владимиров, обвинен за убийството на жена си 


Орлин Владимиров
Орлин Владимиров

Софийският градски съд (СГС) отказа в петък да освободи от ареста Орлин Владимиров, който е обвинен за убийството на съпругата си в столичния кв. “Лагера”, извършено по особено жесток начин преди година.

Защитата на обвиняемия поиска магистратите да му определят по-лека мярка за неотклонение заради дългия период, който той прекара досега зад решеткита. Владимиров беше задържан на 15 ноември миналата година с определение на СГС, което след това беше потвърдено от втората инстанция.

В петък съдът не уважи молбата му за по-лека мярка, като прие, че по делото все още липсват доказателства, които да разколебават обоснованото предположение, че мъжът е убил съпругата си.

По време на заседанието стана ясно, че досъдебното производство по случая вече е в своята финална фаза и предстои внасянето на обвинителен акт в съда. След като това стане факт, делото ще бъде разпределено и насрочено за разглеждане по същество.

Убийството на 33-годишната жена беше извършено на 13 октомври миналата година в София, но беше разкрито месец по-късно. Тогава за него бяха задържани и обвинени мъжът ѝ Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров, първият – като убиец, а вторият – като негов помагач.

По време на първото разглеждане на мерките им за неотклонение двамата декларираха пред съда, че съжаляват за извършеното. Четири месеца по-късно Владимиров-старши вече твърдеше пред магистратите, че не е участвал в "сговор с цел извършване на престъпни деяния" със сина му.

Тогава той беше освободен под "домашен арест" заради влошеното му здраве – цироза, диабет, проблеми с жлъчката и оперативно отстранен анус, заради които защитата му твърди, че престоят му зад решетките е непоносим.

На 9 август СГС отказа да смекчи мярката му за неотлонение, но втората инстанция уважи искането му, определяйки на 16 август парична гаранция от 5000 лв. Основните мотиви на Софийският апелативен съд (САС) бяха, че макар да продължава да съществува обосновано предположение, че Владимиров-старши е извършил престъплението, в което е обвинен, опасността да извърши друго, ако излезе на свобода, е намаляла.

Освен това САС прие, че “здравословните оплаквания на лицето” сами по себе си са “достатъчен аргумент, за да се формира извод за занижена вероятност за извършване на друго престъпление”.

Тогава стана ясно, че в началото на юни Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала нови обвинения срещу двамата обвиняеми. Те вече са по най-тежката хипотеза в Наказателния кодекс, която предвижда за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, от 20 до 30 години зад решетките, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Орлин Владимиров отново е подведен под отговорност като физически извършител, който е удушил съпругата си с няколко пласта домакинско стреч фолио, а баща му Пламен - като помагач, “който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG