Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДСБ е против преговори с ГЕРБ. Предлага Борисов да подкрепи кабинет на ПП


Председателят на ДСБ Атанас Атанасов
Председателят на ДСБ Атанас Атанасов

“Демократична България” не трябва да участва в преговори за съставяне на правителство с мандат на победителите в изборите от ГЕРБ. Това е позицията на Националното ръководство на “Демократи за силна България” (ДСБ), която партията ще предложи на коалиционните си партньори от “Да, България” и “Зелено движение”.

“Базово основание за това предложение е, че „Демократична България“ беше създадена като обединение с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република”, припомнят от ДСБ.

Партията на Атанас Атанасов иска обединението да вземе общо решение за бъдещите действия на “Демократична България”. Освен това от ДСБ предлагат на ГЕРБ да върне неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство и да подкрепи кабинет с втория мандат на “Продължаваме промяната”.

“Националното ръководство на ПП “ДСБ” оценява политическата криза в страната като задълбочаваща се. Считаме, че първа стъпка за излизането от нея е сформиране на редовен кабинет. Тази ситуация обаче не означава, че която и да е политическа сила в страната може да използва нови парламентарни избори като заплаха”, се казва още в позицията на партията.

Предложението на ДСБ идва няколко часа, след като от “Продължаваме проямната” отхвърлиха предложението на Борисов за създаване на контактни групи, които да преговарят за сформиране на кабинет с мандата на ГЕРБ и подкрепата на партията на Кирил Петков и Асен Василев и “Демократична България”.

Досега единствено Стефан Янев, лидер на седмата партия в бъдещия парламент “Български възход”, е декларирал готовност да преговаря за подкрепа на правителство с първия мандат. Предложението на Борисов предвижда преговорите от името на ГЕРБ да се водят от бившия външен министър Соломон Паси и президента между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG