Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Иран са убили десетки протестиращи, но демонстрациите не стихват


Жена държи плакат със снимка на Махса Амини по време на протест в Иран.
Жена държи плакат със снимка на Махса Амини по време на протест в Иран.

Протестите срещу управляващите в Иран не стихват вече четвърта седмица, въпреки че полицията използва сила и стреля по протестиращи. Различни международни организации за правата на човека съобщават за различен брой на убитите от силите за сигурност - те варират между 92 души и над 160 протестиращи. Стотици други са ранени и хиляди арестувани.

Тези организации са извън Иран, но събират информация за случващото се в страната от доверени източници.

Протестите в Иран избухнаха на 16 септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя беше арестувана от моралната полиция за неправилно носене на забрадката си и умира в центъра за религиозно превъзпитание, в който е заведена от тях, малко след това.

В отговор стотици жени започнаха да протестират срещу религиозните репресии и безнаказаност в Иран, като някои от тях махаха забрадките си на публични места или отрязваха косите си. Подобно поведение е забранено в стриктната мюсюлманска държава, а такива публични демонстрации от жени са безпрецедентни до момента.

Как ученички в Иран протестират срещу властите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

През последните дни има сведения за малки протести в Техеран, Караджи и няколко други града, съобщават международните наблюдатели. Има също съобщения за стачкуващи работници в няколко града в райони с голямо кюрдско население, където общественото недоволство първоначално беше най-силно, защото Амини е от кюрдистанския регион на Иран.

Базирана в Норвегия мрежа от правозащитници, които наблюдават злоупотреби в северозападен Иран, каза, че иранската полиция е открила огън по хора в най-малко два града там на 8 октомври.

"Силите за сигурност стрелят по протестиращите в Санандадж и Сакез", каза организацията Hengaw Organisation for Human Rights. По нейни данни полицията използва сълзотворен газ срещу тълпите.

Видеозаписи показват как демонстрантите скандират "Жена, живот, свобода!". Има и кадри на стрелба по тях и жертви.

Правителството в Иран контролира медиите и от години гони от страната хора, които говорят против режима. Затова събирането на информация за случващото се в държавата е трудно.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и други предсатвители на властите неколкократно отрекоха религиозната полиция да има вина за смъртта на Амини. Те твърдят, че „чуждестранни елементи“ са виновни за случващото се.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG