Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски съобщава за "убити и ранени" в Киев. Русия обстрелва и други големи градове


Мъж бяга от горяща кола на улица в Киев вследствие на руски удари, 10 октомври.
Мъж бяга от горяща кола на улица в Киев вследствие на руски удари, 10 октомври.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Телеграм, че има убити и ранени при взривове рано сутринта в понеделник в няколко градове в Украйна, сред които и Киев.

Новината за експлозиите идва малко след като Москва обвини украинските "терористи" за експлозията на Кримския мост, свързващ Русия с незаконно анексирания Крим.

Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди сутринта за вълна от експлозии, като службите за спешна помощ съобщиха, че много хора са убити и ранени при взривовете. Според властите атаките срещу Киев са довели до поне петима убити и 12 ранени.

„На този етап се потвърждава смъртта на петима и нараняването на 12 жители на Киев“, каза съветникът на вътрешното министерство Антон Геращенко в своя канал в Телеграм.

Според украинските медии има съобщения за експлозии и от други украински градове - Днепър, Лвов и Тернопол. През нощта е продължил и обстрелът над Запорожие, където са загинали 14 души.

„Опитват се да ни унищожат и да ни изтрият от лицето на земята... да унищожат нашите хора, които спят у дома в (град) Запорожие. Да убият хората, които отиват на работа в Днепър и Киев“, каза Зеленски в Телеграм.

"Сирените за въздушна атака не стихват в цяла Украйна. Има удари на ракети. За съжаление има убити и ранени", добави той.

Главнокомандващият на Украйна Валерий Залужний съобщи в Туитър, че Русия е използвала дронове, за да изстреля общо 75 ракети срещу Украйна, повече от половината от които са били унищожени от украинската противовъздушна отбрана.

„Терористичната страна извърши ракетни и въздушни удари на (наша) територия, използвайки атакуващи БПЛА. Тази сутрин бяха изстреляни 75 ракети, 41 от тях бяха неутрализирани от нашата противовъздушна отбрана“, каза Залужний, като добави, че атаката продължава, и призова хората да се укрият.

По-късно Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи във Фейсбук, че към 14 ч. са преброени общо 84 изстреляни руски крилати ракети, 24 безпилотни самолета, 13 от които ирански Shahid-136. От тях Украйна е неутрализирала 56 цели, сред които 43 крилати ракети и 13 безпилотни самолета.

„Страхливци, борещи се с детски площадки, деца и хора“, написа в социалните мрежи Андрий Йермак, ръководител на президентската администрация. „Това е още един сигнал към цивилизования свят, че руският въпрос трябва да се реши със сила.“

Изгоряла кола след руски военен удар в центъра на Киев, 10 октомври 2022
Изгоряла кола след руски военен удар в центъра на Киев, 10 октомври 2022

Министерството на отбраната на Украйна каза, че ще търси отмъщение за ударите.

"Има жертви сред хората и унищожение", написа министерството на страницата си във Фейсбук. "Врагът ще бъде наказан за болката и смъртта, донесени на нашата земя! Ще си отмъстим!".

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че ракети са ударили "критична инфраструктура" в столицата. По-рано той съобщи в Телеграм, че взривовете са ударили центъра на украинската столица.

„Няколко експлозии в квартал Шевченскивски – в центъра на столицата“, каза Кличко в приложението за съобщения Telegram.

Експлозиите са били насочени към по-централни части на Киев в сравнение с руските удари по града по-рано през войната. Последно столицата беше обстрелвана преди месеци.

Украинският депутат Леся Василенко публикува снимка в Туитър, показваща, че най-малко една експлозия е избухнала близо до главната сграда на Киевския национален университет в центъра на столицата.

Светлана Водолага, говорителката на службата за спешна помощ в Киев, каза пред Асошиейтед прес, че има убити и ранени хора. Спасителите вече работят на различни места, добави тя.

Жена помага на мъж, след като са били ранени по време на руски ракетен удар в Киев, 10 октомври 2022 г.
Жена помага на мъж, след като са били ранени по време на руски ракетен удар в Киев, 10 октомври 2022 г.

Губернаторът на западния украински регион Лвов Максим Козицки съобщи, че бомбардировките са били насочени към критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения, в целия регион.

„Регистрирани са удари по обекти на енергийната инфраструктура в района на Лвов“, каза губернаторът в изявление в Телеграм, като призова жителите да останат на закрито.

По-рано Зеленски каза, че последната атака на Русия срещу цивилни цели в южния украински град Запорожие, при която 14 души бяха убити и десетки, включително деца, бяха ранени, е акт на „тероризъм на държавно ниво“, който доказва, че е невъзможно да се преговаря с Русия.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.
Мъртво тяло лежи на земята след руски ракетни удари в Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г.
Мъртво тяло лежи на земята след руски ракетни удари в Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г.
Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас - Вижте повече
Мъртво тяло лежи на земята след руски ракетни удари в Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г.

„Постоянният тероризъм срещу цивилното население е очевидното отхвърляне на реални преговори от страна на Русия“, каза Зеленски във видеообръщение късно вечерта на 9 октомври. „Тероризмът на държавно ниво е едно от най-лошите международни престъпления“.

Ударите в Украйна дойдоха, след като руският президент Владимир Путин обвини украинското разузнаване, без да представи доказателства, за неотдавнашната атака срещу 18-километровия мост, свързващ анексирания от Москва Крим с континентална Русия, като нарече това "терористичен акт".

Украински официални лица в Запорожие съобщиха, че освен 14 жертви от обстрела в Запорожие през нощта има близо 70 ранени, от които 11 деца. Уцелени са жилищни сгради и десетки частни домове. Близката атомна електроцентрала Запорожка се намира югозападно от града на територията, завзета от Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG