Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гордостта на Путин. Какво е значението на Кримския мост за Русия


Жители от близкия град Керч наблюдават пушека, който се издига над мост заради масивния пожар.
Жители от близкия град Керч наблюдават пушека, който се издига над мост заради масивния пожар.

19-километровият мост над Керченския проток свързва Кримския полуостров с Русия. Това е не само главният маршрут за доставки за руските сили, които се сражават в южна Украйна и като такъв от стратегическо значение за изхода от цялата война. Мостът има и дълбоко символично значение за руския президент Владимир Путин, който го построи след като анексира Крим, пише Ню Йорк Таймс.

Лично самият Путин присъства на откриването му през 2018 г., когато преминава по него, шофирайки камион. Тогава го нарича „впечатляващо постижение“, което прави „Крим и легендарния Севастопол още по-силен, а всички нас – още по-близки едни с други“.

Мостът между Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа. Построяването му струва 3,6 милиарда долара и е символ на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година. Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит следващата година.

Украинците ненавиждат моста и многократно са заплашвали, че ще нанесат удар по него. През август избухнаха редица експлозии в авиобаза и в склад за боеприпаси в Крим, което подчерта колко уязвим е полуостровът.

Мощната експлозия в събота, която доведе до голям пожар на моста и частичното му разрушаване, е унизително поражение за Путин и би могло да го предизвика да повиши залозите във война в Украйна, съобщава Асошиейтед прес. Тя става още по-символична и заради факта, че се случва на деня след 70-годишния юбилей на руския президент.

Мостът е и от ключово стратегическо значение за поддръжката на руските военни операции в южната част на Украйна. Ако бъде изваден от строя, това би направило и снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.

Мостът се състои от железопътни и автомобилни секции. Руският Национален антитерористичен комитет уточни, че експлозията и пожарът са причинили срутването на два сегмента на едно от двете платна на автомобилния мост, а другото платно е невредимо. Властите преустановиха движението на пътнически влакове по моста до второ нареждане.

Кремъл дори съобщи, че Путин е бил информиран за експлозията и е наредил да бъде създадена правителствена комисия за справяне с извънредната ситуация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG