Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На правилната страна на историята". Активисти хакнаха държавната телевизия в Иран


Кадър от хакването показва аятолах Хаменей в пламъци и четири жени, загинали по време на протестите, сред които е и Махса Амини.
Кадър от хакването показва аятолах Хаменей в пламъци и четири жени, загинали по време на протестите, сред които е и Махса Амини.

Държавната телевизия на Иран е била хакната от активисти в събота. Те излъчиха изображения и послания в подкрепа на антиправителствените протести. Това съобщи иранската служба на Радио Свободна Европа.

Масовите протести в страната бяха предизвикани от случая на 22-годишната иранка Махса Амини, която пре​з септември почина в ареста на иранската религиозна полиция, след като беше задържана за „неправилно“ носене на хиджаб. Протестиращите настояват за възмездие, както и за облекчаване на строгите правила.

В събота по време на прекъсването на телевизията бяха излъчени кадри с Махса Амини, убити протестиращи, както и с изображение на аятолах Али Хаменей в пламъци.

Говорител на Държавното радио и телевизия на Иран съобщи, че инцидентът не е хакерска атака, а акт на "вандализъм и проникване" от самия канал.

В неделя министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок призова Европейския съюз (ЕС) да наложи нови санкции на Иран във връзка с репресиите на Техеран срещу протестиращите.

"Тези, които бият жени и момичета на улицата, отвличат хора, които не искат нищо друго, освен да живеят свободно, арестуват ги произволно и ги осъждат на смърт, са от грешната страна на историята", каза Бербок.

По нейни думи ЕС ще гарантира, че хората, виновни за тези репресии, ще получат забрана за влизане в Блока, а активите им ще бъдат замразени.

В продължение на вече четири седмици протести стотици жени махат забрадките си на публични места или отрязват косите си символично. В ислямската република това е строго забранено.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси неведнъж отрече религиозната полиция да е виновна за смъртта на Амини. За протестите в страната представителите на властта обвиняват „чуждестранни елементи“.

До този момент точният брой на загиналите не е ясен. Различни организации съобщават за между 90 и 160 убити. Стотици са ранени, а хиляди са арестувани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG