Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички са пияни, няма униформи, няма храна". Какво разказват роднини на починали мобилизирани


Александър Колтун (вдясно) умира няколко дни, след като е мобилизиран. Семейството му не получава никаква информация за обстоятелствата около смъртта му.
Александър Колтун (вдясно) умира няколко дни, след като е мобилизиран. Семейството му не получава никаква информация за обстоятелствата около смъртта му.

Обявената в Русия мобилизация за войната в Украйна е белязана от хаос. Явилите се мъже разказват за глад, липса на екипировка и елементарни условия. Дори вече има смъртни случаи на мобилизирани, които още не са тръгнали за фронта. А какво точно се е случило с тях, остава мистерия.

Четири дни след обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация на стотици хиляди мъже от Русия, един баща на шест деца се отзовава. Той е изпратен в Новосибирск на допълнително обучение. Девет дни по-късно семейството му е уведомено за неговата смърт.

Това е историята на 35-годишния Александър Колтун, който е мобилизиран в сибирския град Братск. Близките му все още не знаят какво точно се е случило с него.

На фона на подобни случаи все повече наскоро мобилизирани, които в Русия се наричат "мобики", разказват, че са оставяни дни наред дори без храна и вода в чакане на нови заповеди. В социалните мрежи се разпространяват множество видеоклипове, на които са заснети по-висши офицери да нареждат на войниците да си купуват собствена екипировка или да вземат лекарства от домовете си.

Случаят с Колтун не е единствен. От обявяването на мобилизацията на 21 септември вече има сведения за поне 16 починали още преди да бъдат изпратени на фронта. Много от смъртните случаи се представят в медиите като самоубийства. За други няма никакви подробности, какъвто е случаят с Колтун. Неговите роднини се страхуват, че никога няма да разберат какво е станало с него.

"Снаха ми се обади посред нощ. Плачеше и ми каза, че Саша е починал", разказва майката на Колтун – Елена Гудо, пред сибирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. И добавя, че все още не знаят какво се е случило на обучението в Новосибирск.

"Гадна водка" и сметка за транспортиране на труп

Колтун и жена му Галина са отглеждали шестте си деца в едностаен апартамент. Той е бил даден на жената безплатно от държавата заради статута ѝ на сирак. Четири от децата са от предишен брак на Галина, а най-малкото е на 16 месеца.

Колтун е работил като охранител, но по-късно заделя средства и заедно с майка си инвестира в магазин за обувки в 240-хилядния Братск.

Александър има военен опит. Той е бил част от въздушнодесантните сили, което го прави приоритет за мобилизацията. Мъжът се явява пред военните на 25 септември.

Всички майки трябва да помислят преди да изпратят синовете си там

"Не исках да ходи. Казах му: "Синко, имаш толкова голямо семейство, те с кого ще бъдат?" А той отговори, че колкото по-рано отиде, толкова по-бързо ще се върне", казва майката на Александър и добавя, че "всички майки трябва да помислят преди да изпратят синовете си там."

Анастасия Пестова, която е приятелка на семейството, казва, че всички роднини на Александър са били против решението му да се отзове на призива за мобилизация.

"Не може да се каже, че той се присъедини към армията заради пари. Те не се нуждаеха от тях, имаха голяма, хубава кола. И жена му, и майка му се опитаха да го разубедят. Страхуваха се за него", споделя Пестова.

Александър Колтун
Александър Колтун

Александър се обажда на роднините си от Новосибирск, където е изпратен с други мъже от Братск. Майка му твърди, че той е взел със себе си 7000 рубли (112$), но още на 2 октомври вече е изхарчил всичко. По думите му край плацовете неизвестни са продавали "гадна водка", с която войниците са се наливали. Пред майка си Колтун твърди, че той не го прави. Александър описва ситуацията на място като „пълна каша“.

Шляем се напред-назад, всички са пияни, не ни дадоха никакви униформи, няма никаква храна

"Той казваше: "Шляем се напред-назад. Всички са пияни, няма униформи, няма храна", преразказва майката на войника и добавя, че синът ѝ се е хранил само с това, което е взел от вкъщи.

На 3 октомври семейството на Колтун получава снимка, на която се вижда как той седи върху бетонна плоча, привит от болка, докато чака линейка.

"Наскоро той беше диагностициран с херния, но вярваше, че това няма да му пречи на службата. Не мога обаче да повярвам, че не е имало никаква лекарска комисия по време на мобилизацията. Не са правили дори базови медицински изследвания", недоумява майка му.

Двете със съпругата на Александър така и не получават обяснение или съболезнователно писмо за смъртта му. Гудо казва, че единствената информация, която са получили, била за това, че тялото на мъжа ще бъде върнато от Новосибирск в Братск на 10 октомври.

Двете жени е трябвалои да платят сметка от 180 хиляди рубли (2900$) за транспортирането на тленните му останки. Градската управа все пак им предлага компенсация.

"Все още нямаме смъртен акт. Изглежда, че е получил инфаркт, но той никога не е имал проблеми със сърцето. Как е възможно? Това е мобилизация", казва майката на Александър.

Връщане на носилка дни преди смъртта

Въпреки че смъртните случаи са сравнително малко на фона на общия брой мобилизирани, те оказват сериозно влияние върху семействата на загиналите и влияят на доверието в цялата система.

44-годишният Денис Козлов е един от първите мобилизирани от района на Аргаяш в Челябинска област. Това се случва на 27 септември.

"Не бяхме срещу плана му, защото Денис мечтаеше да бъде военен още от дете. Той завърши танковото училище в Челябинск и служеше дълго време в Улан-Уде", казва майка му Зоя пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Козлов е имал увреждане на едното коляно, но не е искал това да бъде счетено като опит да избегне мобилизацията и отговаря на повиквателната. Той си набавя пълен набор от медицински документи и смята, че с тях ще може да бъде освободен.

Там нямаше лекарска комисия, затова го качиха на автобус заедно с всичките му болнични документи

"Там нямаше лекарска комисия, затова го качиха на автобус заедно с всичките му болнични документи. Сметнахме, че поне медицинския борд в наборната комисия ще разреши лесно този случай", казва майка му.

Три дни по-късно Козлов е върнат в дома си на носилка, докаран от линейка. Майка му разказва, че той не е можел да ходи сам, но е бил в съзнание. Въпреки това тя трудно го е разпознала в началото.

Няколко дни по-късно Козлов умира, а майка му подозира, че смъртта му не е била по естествени причини: "Когато го доведоха носът му беше счупен. Всички съседи го видяха. Стомахът му беше посинял. Сигурна съм, че там са го били много здраво. Но сега не мога да докажа нищо. Цял живот живея тук и знам как ще "разследват"."

Пет дни след обявяването на мобилизацията, Путин публично призна за "грешки". Това се случи по време на съвещание на Съвета по сигурност.

Споменавайки "многодетните бащи или хората, страдащи от хронични заболявания", руският президент декларира, че "всички грешки трябва да бъдат поправени, а в бъдеще да бъде предотвратена повторната им поява". Дали Кремъл е взел някакви конкретни мерки, липсва публична информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG