Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И да се зачете, че не съм убил никого." Как мобилизирани руснаци се предават на Украйна


Мобилизирани руснаци. Снимката е илюстративна
Мобилизирани руснаци. Снимката е илюстративна

Проектът "Искам да живея" приема обажданията на всички руснаци, които са мобилизирани, но не искат да се бият, а вместо това предпочитат да попаднат в украински плен. Те получават инструкции как да се предадат, когато стигнат на украинска територия.

- Щабът за координация на военнопленниците ви слуша.

- Здравейте! Аз съм мобилизиран от Русия, но не искам да воювам. Мога ли веднага да бъда взет като военнопленник, за да не се бия изобщо? И да се зачете, че не съм убил никого, защото няма да отида никъде.

Това е едно от обажданията в украинския телефонен център "Искам да живея", където се пренасочват всички обаждания от граждани на Русия, които вече са мобилизирани или могат да бъдат мобилизирани. Мъжете се обаждат, за да разберат дали е възможно да се предадат в украински плен, как да го направят и дали е гарантирана безопасността им.

Екип на Current time посети колцентъра и видя как работи той. Според украинските военни след поредица от неуспехи на фронта и обявяването на частична мобилизация, руските военнослужещи започват все по-често да се свързват с украинската страна, за да се предадат доброволно.

"Кажете ми, че никой няма да ме докосне"

Проектът "Искам да живея" е създаден специално за общуване с руските войници и гражданите, които са мобилизирани в окупираните украински територии.

Оксана е диспечер. Тя е човекът, който установява първия контакт с обаждащите се. Според нея повечето руснаци, които се обаждат, се интересуват от процедурата за предаване на документи.

Хората, които се обаждат, се интересуват и дали ще са в безопасност.

"Кажете ми, че ако не убия никого, както и нямам намерение, никой няма да ме докосне", казва един от тях. "Искам да живея" уверява, че на всички, които се предадат, е гарантирана безопасност.

"Украйна гарантира изпълнението на всички Женевски конвенции, а именно три пъти дневно хранене, медицинска помощ, както и контакт с роднини. Ако пленен руски военнослужещ не желае да се върне в родината си, Украйна ще разгледа въпроса за пребиваването му на украинска територия", казва Виталий Матвиенко, говорител на проекта.

Защо се предават мобилизираните

Заедно с обявяването на мобилизация в Русия се затяга наказателната отговорност за доброволно предаване в плен. Тези, които са го направили, са заплашени с до 10 години затвор.

Хората от "Искам да живея" твърдят, че това спира много мобилизирани руснаци, така че те се стараят да помогнат на потенциалните военнопленници.

"Всички военнослужещи, които доброволно са се предали, ще бъдат регистрирани от Украйна като заловени по време на бой. За по-малко от месец повече от 2000 руски военнослужещи и техните роднини са се обадили в "Искам да живея", казва Матвиенко.

Според него руснаците, които искат да се предадат в украински плен, имат сходни мотиви - страхуват се да не бъдат убити или не подкрепят войната срещу Украйна по принцип.

Обаждането до колцентъра се нарича предварително предаване в плен.

Но за да се предаде наистина, руският войник трябва да попадне във военна зона. След като потенциалният военнопленник се окаже на украинска територия, с него ще се свържат и ще му кажат как да премине фронтовата линия, казват още от екипа на "Искам да живея".

Как руснаците се опитват да избегнат мобилизацията

Над 200 000 души са мобилизирани в Русия, откакто президентът Владимир Путин обяви на 21 септември частична мобилизация, съобщи на 4 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Веднага след указа на Путин той каза, че целта е да бъдат взети 300 000 запасняци, които ще бъдат обучени, преди да бъдат пратени на фронта.

"Обучението се провежда в 80 военни обекта и в 6 тренировъчни центъра. В районите на сраженията мобилизираните ще бъдат придружавани от бойни части, които вече са се сражавали в Украйна", каза военният министър.

Според заявеното от властите в Москва на мобилизация подлежат само мъже с военен опит и умения да боравят с оръжие. Фактите обаче опровергаха това, след като се оказа, че мобилизирани са били и студенти, възрастни хора и хора с различни тежки заболявания. Дори Кремъл беше принуден да признае това, наричайки тези случаи "грешки", и да уволни командир на военно окръжие.

А лично Путин заяви на заседание на руския Съвет за сигурност:

"Грешките трябва да бъдат поправени и не бива да се допуска да бъдат повтаряни, мобилизираните погрешка трябва да бъдат върнати у дома".

Шойгу твърди, че "голям брой" мъже сами са се явили във военните комисариати, още преди да са били призовани от властите.
Руски адвокати обаче съобщиха, че са затрупани от молби за помощ от руснаци, които са в паника и искат да избегнат служба в армията. Много други се крият от военните призовкари или се молят да бъдат освободени от военна служба.

Стотици хиляди пък вече избягаха в други държави - основно в Казахстан, Грузия и Финландия.

Някои обаче стигнаха до крайност. 27-годишният рапър Walkie T се самоуби, за да не отиде на война. Преди да го направи изпълнителят, чието истинско име е Иван Петунин, остави видеообръщение, в което казва:

"Не мога и не искам да поема върху душата си греха на убийството. Не съм готов да убивам за каквито и да било идеали. За мен убийството на човек - във война или просто за забавление - е нещо, което не мога да направя. Нямам право да взема автомат и да стрелям по хората".

От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че в един от тренировъчните лагери за мобилизирани са починали двама души - първият е получил сърдечен пристъп, а другият също се е самоубил.

XS
SM
MD
LG