Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Купете си велосипед". Какво разказват руснаците, които бягат в Грузия


Дълги опашки се извиха на граничния пункт между Русия и Грузия след обявената от Владимир Путин мобилизация
Дълги опашки се извиха на граничния пункт между Русия и Грузия след обявената от Владимир Путин мобилизация

Допреди седмици те наблюдаваха инвазията в Украйна. След като Владимир Путин обяви мобилизация обаче, стотици хиляди руснаци тръгнаха към чужбина, за да избягат от потенциална повиквателна. Голяма част избраха съседна Грузия. Ето какво се случва на границата.

Разпродадени полети. Километрични опашки към границата. На руснаците, които бягат от Русия заради обявената мобилизация от Владимир Путин, не им е никак лесно да излязат от страната.

Една от най-удобните, търсени и все още отворени гранични точки е към Грузия - на пропускателния пункт Верхни Ларс - Земо Ларс. През последната седмица там се оформиха трайни опашки, а руските власти отговориха с различни опити да спрат мъжете, които преминават границата, включително и с изпращане на военни там.

Това провокира много от избралите този път за бягство да започнат да търсят информация и полезни съвети в социалните мрежи.

Свободна Европа събра част от публикациите на руснаци и грузинци по повод масовото преминаване на бегълци от мобилизацията през границата на двете страни.

„Влязохме днес. Трима души сме от семейството, заедно със съпруга ми. Не ни питаха нищо нито от нашата страна, нито от грузинската страна“, споделя рускиня в специална група в Телеграм, посветена на преминаването през Верхни Ларс – Земо Ларс.

Наредихме се в 17 ч. вечерта, а преминахме в Грузия в 11 ч. на следващия ден

„Чака се много дълго. Наредихме се в 17 ч. вечерта, а преминахме в Грузия в 11 ч. на следващия ден. Заредете се с вода и храна“, пише още тя.

Изглежда обаче, че много грузинци не проявяват симпатии към бягащите от Русия.

„Притеснявате се само да не ви убият в Украйна. Имахте седем месеца да се обявите срещу войната, но докато не почукаха на вратата ви подкрепяхте Путин“, пише грузинец в същата група.

Малко след речта на Путин на 21 септември, руските медии съобщиха за рязък скок в търсенето на самолетни билети за полети към чужбина. Това се случи въпреки високите цени, а в повечето случаи търсенето беше за еднопосочни билети.

Най-търсените дестинации бяха Грузия, Казахстан, Азербайджан, Турция и други страни на Изток. Причината е, че след началото на руската инвазия в Украна на 24 февруари Западът затвори въздушното си пространство за руски полети и авиокомпании.

Заедно с това няколко гранични на Русия държави като Литва, Латвия, Естония и Полша спряха да издават визи за руски граждани и това остави само Финландия като единствена възможност за преминаване на сухопътна граница към Западна Европа.

Потокът на бягащите към Грузия стана толкова голям, че в четвъртък Северна Осетия обяви положение на повишена готовност и наложи ограничения за влизане на автомобили, които идват от други части на Русия. Забраната беше въведена в руския регион Северен Кавказ, защото властите "не могат да осигурят ред и сигурност, ако потокът от превозни средства продължи да расте."

Ограниченията се прилагат за "граждани, които са регистрирани в армията не само в Северна Осетия, но и в други региони на страната".

Връщат всеки 20-ти

Освен потокът от напускащи, другата сериозна промяна след 21 септември са серията протести, които избухнаха в много населени места в Русия. Арестуваните са хиляди.

Допълнително напрежение създаде и фактът, че първоначално министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че 300 000 души ще бъдат мобилизирани, но по-късно стана ясно, че истинската цел на Кремъл е да привлече 1 млн. войници за фронта.

На пункта Верхни Ларс-Земо Ларс много хора преминават с коли и камиони, но има такива, които го правят и пеша.

Някои от руските граждани, които успешно са преминали в Грузия, твърдят, че да минеш покрай руските граничари не винаги е лесно.

Много зависи на кого ще попаднеш при паспортния контрол

„Много зависи на кого ще попаднеш при паспортния контрол. Мен не ме питаха нищо. Но на следващото гише, един служител задаваше множество въпроси и обиждаше преминаващите, обвиняваше ги, че напускат родината в тежък момент. Няколко души не ги допуснаха да преминат в Грузия. От това, което видях, горе-долу всеки 20-ти човек беше връщан“, пише потребител на Телеграм.

Други споделят, че много от мъжете биват оплювани заради военния си статут. Патриотизмът също може да бъде повод за въпроси.

„Защо напускате? Не сте ли резервисти? Страната е в беда. Кога ще се върнете? Но все пак не ни създаваха проблеми и ни пуснаха“, пише друг руски гражданин.

На 21 септември Шойгу каза, че мобилизацията ще важи само за тези, които имат опит. Това обаче бързо беше опровергано от множеството новини за много по-широк кръг от мобилизирани, най-вече при етническите малцинства в страната.

Практични съвети

В Телеграм потребителите разменят множество практични съвети.

Купете си велосипед, мотопед, скейтборд от нас и спокойно преминете границата

„Стигнали сте до границата с такси и нямате идея какво да правите после? Купете си велосипед, мотопед, скейтборд от нас и спокойно преминете границата. Можете да ми пишете лично съобщение за детайлите“, пише потребител в социалната мрежа.

Някои грузинци предлагат помощ на влизащите от Русия, включително и с автомобилен превоз и подслон.

Много руснаци потърсиха убежище веднага след началото на руската инвазия в Украйна. В Тбилиси и други градове в страната имаше големи демонстрации срещу действията на Кремъл, но грузинското правителство прие по-внимателен подход.

След обявяването на санкциите срещу Русия от страна на ЕС и САЩ, грузинският премиер Иракли Гарибашвили отказа да последва примера им и така разгневи много грузинци.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили пък изрази подкрепа за Украйна. Според нея в Грузия има усещане за солидарност заради руската инвазия през 2008 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG