Връзки за достъпност

Извънредни новини

България, НАТО и ЕС осъдиха "ужасяващата" вълна от руски атаки срещу цивилни цели в Украйна


Шофьор гледа изгорената си кола след руски военен удар в центъра на Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г.
Шофьор гледа изгорената си кола след руски военен удар в центъра на Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, европейски лидери, както и българското външно министерство критикуваха въздушни удари на Русия по украински цивилни цели, които убиха няколко цивилни и раниха много други в понеделник.

По-рано беше съобщено за удари няколко украински градове, сред които и столицата Киев, при които са загинали най-малко 10 души и са били ранени други 64 според Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Това стана два дни след експлозията на Кримския мост, който свързва континентална Русия с Крим. Москва определи действията си в понеделник като отговор на "терористичните" действия на Киев, визирайки атаката над моста.

„Разговарях с външния министър (на Украйна) Дмитро Кулеба и осъдих ужасяващите и безразборни атаки на Русия срещу гражданска инфраструктура в Украйна“, написа Столтенберг в Туитър.

"НАТО ще продължи да подкрепя смелия украински народ да отвърне на агресията на Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо."

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е "шокирана и ужасена" от ракетните удари на Русия. „Русия още веднъж показа на света за какво се бори: това е терор и бруталност“, каза фон дер Лайен, докато говори в естонския град Нарва.

Българското Министерство на външните работи публикува съобщение в Туитър, с което определи действията на Кремъл като "абсолютно недопустими" и призова да бъдат спрени.

В първа международна реакция британският външен министър Джеймс Клевърли нарече изстрелването на ракети от Русия по цивилни райони на Украйна "недопустимо".

По-късно през деня беше съобщено, че четири региона - Лвов, Полтава, Суми и Тернопол, не са имали електричество след атаките и че електрозахранването е било частично прекъснато в други части на страната.

Президентът Володимир Зеленски каза, че Русия умишлено е планирала вълна от удари срещу Украйна, за да нанесе възможно най-големи загуби сред цивилното население, и също така се е целяла в енергийната инфраструктура на страната, като е използвала ирански дронове.

„Тази сутрин е трудна. Имаме работа с терористи“, каза Зеленски във видео, публикувано в социалните мрежи. „Десетки ракети и ирански шахеди (дронове). Те имат две цели. Енергийни съоръжения в цялата страна... Те искат паника и хаос, искат да унищожат нашата енергийна система“, каза Зеленски. "Втората цел са хората. Такова време и такива цели са специално избрани, за да причинят възможно най-много щети."

„Опитват се да ни унищожат и да ни изтрият от лицето на Земята... да унищожат нашите хора, които спят у дома в (град) Запорожие. Убийте хората, които отиват на работа в Днепър и Киев“, каза още Зеленски чрез приложението Телеграм.

"Сирените за въздушна атака не стихват в цяла Украйна. Има удари на ракети. За съжаление има загинали и ранени", добави той.

Руският президент Владимир Путин, във видео разговор с членове на Съвета за сигурност на Русия, каза нав понеделник, че ударите са акт на отмъщение. По негови думи руската армия е използвала "прецизни оръжия" от въздуха, морето и земята, за да атакува ключови енергийни и военни командни съоръжения.

Сред засегнатите градове освен Киев са и Днипро, Лвов и Тернопол, където бяха ударени както жилищни райони, така и критични инфраструктурни обекти. Западният град Лвов беше засегнат от прекъсвания на електричеството и топлата вода след бомбардировки, насочени към критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения според кмета Андрий Садовий.

„Поради липса на електричество работата на топлоелектрическите централи в града е временно преустановена. Затова в момента не се подава топла вода“, съобщи той в социалните мрежи, като добави, че „част от града е без електричество“.

В столицата взривовете изглежда са били насочени към по-централни части в сравнение с последните руски удари над града, които бяха рпеди месеци. Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че ракети са ударили "критична инфраструктура".

Министерството на отбраната на Украйна каза, че ще търси отмъщение за ударите. "Врагът ще бъде наказан за болката и смъртта, донесени върху нашата земя! Ще си отмъстим!", написаха от министерството във Фейсбук.

Руските сили също са обстрелвали и южния украински град Николаев през нощта с 10 ракети С-300. Това каза ръководителят на областната военна администрация на Николаев Виталий Ким. Той написа в Телеграма, че "по предварителни данни няма жертви".

Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневната си разузнавателна информация на 10 октомври, че украинските сили „продължават да оказват натиск върху руските сили както на североизток, така и в Херсонска област на юг“.

Въпреки това британското разузнаване казва, че Москва продължава да дава приоритет на операциите си в Източна Украйна, главно около Бахмут, в района на Донецк, където руските сили се доближават до нахлуване в града, който претърпя значителни щети от бомбардировките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG