Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Другите имат висшо". Цар Бони и номерът с преференциите в София-област


Борис Аргиров
Борис Аргиров

Кандидат-депутати на ДПС се отказват от парламента, макар че са получили много преференции. Случило се е на няколко места, а в общините Самоков и Ихтиман вече е рецидив. Въпросите са два: дали този отказ изкривява гласуването и дали струва пари.

Преференцията е начин последният да стане пръв - партията го е подредила на неизбираемо място в листата си, а той е събрал повече гласове от водача и затова го измества.

ДПС не харесва това. Представители на движението много пъти са казвали, че не подкрепят преференциалния вот и не го насърчават. Затова кандидатите им, които успяват да пренаредят листите, обикновено се отказват от депутатското място в полза на кандидата, посочен от централата. Знакови имена за движението бяха изключени от партията точно защото се противопоставяха на решението на партията.

След изборите на 2 октомври четирима кандидати за депутати в листата на ДПС от област София се отказаха в полза финансовия министър от кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов, въпреки че имаха повече гласове.

Един пример

За малко, и налагането на Петър Чобанов щеше да изглежда като един от многото подобни случаи в ДПС. Но тук правят впечатление няколко детайла. Първо, това се случва за пореден път именно в района на Самоков и Ихтиман. Второ, преференциите се подават в голямо количество в точно определени секции. Трето, победителите след това се отказват от място в парламента.

"През 2021 г. само от листите на ДПС в София-област се отказват бившият депутат Александър Методиев и по-късно неговата внучка - Веселина Василева, издигната от същата партия", казва за Свободна Европа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Според нея сега същото се е случило пак в същия 26-и избирателен район - "четирима депутати биват отказани, за да се последва волята на партийната централа и депутат да стане Петър Чобанов".

За Ива Лазарова въпросът, който възниква от ситуацията, е защо изобщо тези "отказани" кандидати са били в листата на партията и в каква степен се изкривява представителството на хората, които са гласували.

„Не е готов за парламента“

Той е известен в махалата като Цар Бони или само Бони. Името му е Борис Аргиров. Той е дългогодишен общински съветник в Ихтиман, представител на местната коалиция „Евророма-ДПС“.

На изборите на 2 октомври синът му стана единственият кандидат, успял да измести водач на листа в район, в който ДПС печели мандат. Изборният закон позволява в подобна ситуация кандидатът да стане депутат. Но не и когато става въпрос за листа на ДПС.

Аз прецених, че не е готов за Народното събрание, защото е много млад

„Не е готов за парламента. Логично е да се откаже, защото има средно образование, а другите имат висшо“, каза за Свободна Европа Борис Аргиров. „Аз прецених, че не е готов за Народното събрание, защото е много млад“, каза Аргиров по повод декларацията на 32-годишния му син Николай, с която се отказва да стане депутат.

Бащата не дава обяснение защо синът е решил да се кандидатира за народен представител. Допреди половин година Николай Аргиров е работил в спиртоварната фабрика близо до Ихтиман, а сега помага на баща си в строителството.

Резултатите от протоколите показват, че Николай Аргиров е мобилизирал силен преференциален вот в три секции в Ихтиман. Над 90 на сто от гласувалите за ДПС в ромските секции в града са посочили с преференция именно неговото име. „Ихтиман е малка община. 60 на сто са българи, 40 на сто са цигани. Той е един от тях“, каза бащата Борис Аргиров по повод подкрепата.

„Не всичко е пари. От ДПС ни благодариха. Още вечерта ни се обадиха да ни благодарят за изборния резултат. Можехме и по-добре“, каза Борис Аргиров.

Той твърди, че не знае, че му казват Цар Бони. „Аз да не съм Цар Киро или румънски цар“, каза Аргиров и се представи като пенсионер. „Занимавам се със строителство. Работник съм“, каза Аргиров, който през 2019 г. е отбелязал 50-годишен юбилей с пищно тържество.

Борис Аргиров също е бил в листата на ДПС като кандидат за депутат. През април 2021 г. той е бил на четвърто място, но тогава резултатът на движението в ромските секции в Ихтиман е повече от разочароващ. Не само, че няма преференции, но няма и гласове за ДПС. В ромската махала тогава категорично печели ГЕРБ. На изборите през юли и ноември същата година Аргиров не е в листата, но подкрепата за ДПС започва да набира скорост, за да избухне през октомври 2022 г. с подкрепата за сина му.

"В райони, в които ДПС традиционно печели основния дял от гласовете, преференцията се използва доста по-рядко. В същото време в райони, в които ДПС търси по-широко представителство, избирателите му посочват конкретен кандидат в пъти по-често", каза Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Според данните от изборите София-област е типичен пример. Над 85 на сто от гласувалите за ДПС са отбелязали конкретен кандидат с преференция. Но София-област е и избирателният район, където отказването на сина на Борис Аргиров далеч не е единственият пример.

Бат Сали и секциите в Самоков

В рамките на две години Александър Методиев се отказа два пъти от депутатското място, след като пренареди листата на ДПС с подкрепата на няколко секции в Самоков.

Първия път това се случи през през април 2021 г. Тогава почти 100 процента от гласувалите за ДПС в ромските секции в Самоков бяха посочили с преференция неговото име, а в секциите предпочитаният начин за гласуване беше с хартиена бюлетина. Методиев беше първи по брой преференции и на изборите през юли, но ДПС не успя да се спечели мандат в София-област. През ноември същата година от депутатско място се отказа и внучката на Методиев – Веселина Василева, също издигната от ДПС и също получила достатъчно преференции, за да пренареди листата в София-област.

На изборите на 2 октомври 2022 г. Александър Методиев остана втори по брой преференции, след сина на Борис Аргиров, но и той се отказа да е депутат. „Това поставя въпроса защо изобщо тези кандидати са били в листата на партията и в каква степен се изкривява представителството на хората, които са гласували. В случая за кандидати, различни от Петър Чобанов (втори в листата на ДПС в област София – б.а.), са гласували 78% от избирателите на партията в съответния район", коментира Ива Лазарова.

Преференциите се използват като знак

Според Христо Николов, който е бивш кандидат за депутат от София-област от „Демократична България“ и е от Самоков, „преференциите се използват като знак, с който някои кандидат-депутати, доказват колко гласове са успели да привлекат. Те знаят, че няма да влязат в парламента, но така затвърждават позициите си да ги приемат за фактори в съответния район. Не е ясно дали след това те не осребряват своя принос към съответната партия“, каза Николов.

Методиев е известен в Самоков с прякора си Бат Сали, който идва от неговото рождено име - Сали Юсеинов Мехмедов. Той е бивш футболист. Става депутат от ДПС през 2013 г. През годините името му беше замесено в схема за купуване на гласове и незаконна продажба на ток в Самоков, но той заплаши, че ще съди всеки, който го свързва с този случай.

Свободна Европа не успя да открие Александър Методиев за коментар.

Липса на партийна дисциплина

Анализът на Института за развитие на публичната среда показва, че листата на ДПС в София-област е тази, в която партийната дисциплина в най-голяма степен не е сработила и масово е ползвана преференция. Общо пет от кандидатите в листата преминават бариерата от 7 на сто от гласовете. А преференциално за ДПС са гласували четири пъти над средното за партията в страната или 86 на сто от всички подадени за нея гласове в района.

Именно поради това е станало възможно и изместването на водача на партийната листа, тъй като той получава много малък брой „служебни” преференции. Това са гласовете на хората, които не са отбелязали преференция, а са гласували за листата на движението. Тези гласове се прибавят към личните преференции на водача.

ДПС печели един мандат в София-област и депутат от този избирателен район ще е Петър Чобанов, въпреки че е изместен от второто място в листата заради преференции. Това става възможно, защото водачът Цветан Енчев ще влезе от Враца, а Александър Методиев, Кристина Александрова, Николай Аргиров и Васил Николов се отказват доброволно да са депутати.

ДПС не обича преференциите

Преференциите бяха въведени като възможност за пренареждане на партийните листи през 2014 г. "След въвеждането на преференцията избирателите на ДПС най-рядко използват тази опция. В това число и на последните избори - едва 22,31 на сто от тях са опитали да пренаредят партийните листи. Най-рядко това се е случвало в район Разград - 9,9 на сто, а най-често в София-област, където цели 85,7 на сто от гласувалите за ДПС са отбелязали конкретен кандидат", каза Ива Лазарова.

Нарушаване на политическия ангажимент и джентълменско споразумение

Традиционно ДПС не насърчава използването на преференции и го доказва. През 2014 г. от парламентарната група бяха изключени Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради "нарушаване на политическия ангажимент и джентълменско споразумение", защото са се възползвали от преференциалния вот, но не са се отказали от депутатските си места. След изборите Хюсмен благодари на избирателите си, разигравайки джип чрез лотария. Към днешна дата Гюнай Хюсмен е първи по преференции в област Разрград, но като депутат от ГЕРБ.

През 2017 г. ДПС изключи от групата и партията Ангел Исаев, който стана депутат с преференция 9/9 от ДПС – номерът на бюлетината на движението съвпадаше с номера на листата.

"Отказването на избраните кандидати да станат депутати, изкривява волята на местните общности. ДПС пък използва преференциалното гласуване, за да мобилизира местните общности, а след “отказването” на избраните кандидати, обслужва своите партийни интереси и получава представителство от райони, които не са сред традиционните за партията", коментира Ива Лазарова.

Освен София-област, други райони, в които гласуващите за ДПС активно използват преференции, са Кюстендил, Монтана, Враца и Видин.

Според анализ на Института за развитие на публичната среда в парламентарните избори през октомври в най-голяма степен от възможността да пренареждат листите са се възползвали гласуващите за коалицията Демократична България (49.97%) и ГЕРБ-СДС (44 %).

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

XS
SM
MD
LG