Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН ще гласува явно резолюцията за анексираните от Русия украински области


Общото събрание на ООН
Общото събрание на ООН

Общото събрание на ООН отхвърли искането на Русия осъдителната резолюция за анексирането на четири украински области да бъде подложена на тайно гласуване, предаде Ройтерс.

Предложението на Москва беше отхвърлено на извънредно заседание. Общото събрание на ООН прие със 107 гласа "за", 13 "против" и 39 "въздържал се" гласуването на резолюцията, която осъжда "незаконните т.нар. референдуми" и "опита за незаконна анексия", да бъде явно. Дипломати очакват това да се случи в сряда.

Аргументът на Русия да иска тайно гласуване беше, че заради лобирането на Запада срещу анексията "вотът може да бъде много труден, ако позициите на държавите се изразяват публично".

Проекторезолюцията призовава държавите да не признават анексията от Русия на четири украински области и потвърждава ненакърнимостта на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Русия още веднъж показа, че е една терористична държава"

В началото на извънредното заседание на Общото събрание на ООН Украйна за пореден път обвини Русия, че е "терористична държава". Повод бяха масираните ракетни обстрели срещу Киев и други украински градове, последвали експлозията на Кримиския мост през уикенда.

"Русия още веднъж показа, че е една терористична държава, която трябва да бъде възпряна с най-твърди средства", каза украинският постоянен представител в ООН Серхий Кислица, цитиран от Франс прес.

По думите му "целият свят още веднъж видя истинското лице на една терористична държава, която убива нашите граждани". Кислица съобщи, че при руските ракетни удари в понеделник са убити 14 и ранени 97 цивилни.

Украинският дипломат обобщи, че "да вземаш умишлено на прицел цивилни при ракетни удари е военно престъпление".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG