Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е най-уязвима на фалшиви новини от страните в ЕС, сочи доклад


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

България е страната, която е най-уязвима на фалшиви новини и дезинформация от 27-те страни членки на Европейския съюз. Това сочи докладът "Индекс на медийната грамотност" за 2022 година, публикуван в сряда.

Докладът е изготвен в рамките на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт "Отворено общество – София" и оценява потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини в общо 41 европейски страни.

Класацията се оглавява от Финландия, следвана от Норвегия, Дания и Естония. Тези държави имат най-висок потенциал да устоят на негативното въздействие на фалшивите новини и дезинформацията поради качеството на образованието, свободата на медиите и високото доверие сред хората, посочват авторите на доклада.

Последните места в класацията заемат Албания (37-мо), Босна и Херцеговина (38-мо), Косово (39-о), Северна Македония (40-о място) и Грузия (41-во). България е на 33-то място, като се представя най-зле по индикаторите, измерващи качеството на образованието.

"Изданието на Индекса на медийната грамотност през 2022 година идва във време, когато "инфодемията", съпътстваща Ковид пандемията, съвпадна с пропагандните "инфовойни", водени на фона на руската инвазия в Украйна, което засилва многократно както дезинформацията, така и заплахите, произтичащи от нея", се казва в доклада.

Авторите на изследването посочват още, че обществата, които са най-уязвими към въздействието на фалшивите новини, са в същото време и най-малко загрижени от разпространението и въздействието на дезинформацията. Прави впечатление и че страните с най-добри резултати са разположени в Северозападна Европа, а страните с най-лоши резултати – в Югоизточна Европа и Южен Кавказ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG