Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин предложи да превърне Турция в "хъб" за руски природен газ


Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин
Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин предложи да увеличи износа си на природен газ за Турция и да я превърне в “газов хъб”, през който да минават доставките на руски газ за Европа. Това стана ясно след среща на Путин с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в столицата на Казахстан Астана в четвъртък.

По думите на Путин Турция предлага “най-надежния път” за доставка на природен газ от Русия към Европейския съюз (ЕС). Към момента Русия доставя газ в Турция по газопровода “Турски поток” под Черно море. Продължението на газопровода през България доставя руски газ на Сърбия и Унгария. През април Русия едностранно и в нарушение на договора спря доставките на природен газ за България.

Ердоган не отговори на предложението на Путин в публичната част от срещата. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков двамата президенти са поискали да бъде проучено как може да се осъществи идеята.

Русия търси нови маршрути за доставки на газ към Европа, след като спря доставките на природен газ по газопровода “Северен поток”, отбелязва Ройтерс. През септември той беше повреден при експлозии, които все още се разследват. НАТО и ЕС казаха, че взривовете са резултат от “саботаж”.

Европейският съюз обяви план за прекратяване на зависимостта си от руския газ. Преди началото на руската военна инвазия в Украйна руската държавна компания “Газпром” доставяше 40% от газа, използван в ЕС. След това обаче Москва сама намали доставките и обясни това с европейските санкции. Европейските държави не приемат това обяснение и обвиняват Русия, че използва природния газ като оръжие.

Отношенията на Русия с членката на НАТО Турция са важни за Москва на фона на международната ѝ изолация заради военната ѝ инвазия в Украйна. Анкара не се присъедини към икономическите санкции срещу Русия, но осъди незаконния опит за анексия на четири украински области.

Ердоган влезе в ролята на посредник между Киев и Москва в преговорите за сделката за износ на украинско зърно и предложи да посредничи и при евентуални мирни преговори. Говорителят на Путин обаче каза в четвъртък, че двамата президенти не са обсъждали “темата за руско-украинско споразумение”.

През последните седмици Русия изразява готовност за разговори с Украйна. Киев обаче отхвърля тази възможност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG