Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО обяви, че течовете от "Северен поток" са резултат от "актове на саботаж"  


Четирите теча от двата руски газопровода Северен поток в датски и шведски води на Балтийско море са резултат от "умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж". Това се казва в официално изявление на алианса, разпространено в четвъртък.

В началото на седмицата бяха открити три теча в двата руски газопровода, предназначени за транспортиране на природен газ до Германия - два в датски и един в шведски води. По-късно датски и шведски сеизмолози съобщиха, че същия ден са регистрирали експлозии в районите на течовете от газопровода, а шведската полиция започна разследване за възможен саботаж.

НАТО и Европейският съюз заявиха, че течовете са причинени от "саботаж" и обещаха да предприемат решителни действия за защита на критичната европейска инфраструктура.

"Тези изтичания създават рискове за корабоплаването и значителни щети на околната среда. Подкрепяме текущите разследвания за определяне на произхода на щетите", обяви още НАТО.

По-рано в четвъртък представител на шведската брегова охрана заяви, че новооткритият теч е от газопровода "Северен поток 2", в непосредствена близост до по-голяма дупка, открита на близкия "Северен поток 1".

"Газпром" е мажоритарен собственик на двата газопровода и според западни разузнавания Русия е способна на такава стъпка, защото това би повишило разходите на Европа за подкрепа на Украйна. Москва обаче отхвърля тези подозрения и от своя страна започна наказателно дело за акт на международен тероризъм.

По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди изтичането на газ, съобщи на пресконференция шведският външен министър Ан Линде.

Датската енергийна агенция алармира, че повече от половината газ, който се е намирал в двата газопровода, вече е изтекъл в Балтийско море. При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, се очаква те да останат празни до неделя, прогнозира ръководителят на агенцията Кристофър Боцау.

Междувременно говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън заяви, че е "нелепо" от страна на Русия да намеква, че САЩ може да са отговорни за течовете.

"Знаем, че всичко, което Русия разпространява от много време насам, е дезинформация и сега го прави отново", коментира тя, след като говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова американският президент Джо Байдън да каже дали Щатите са замесени в предполагаемия саботаж.

САЩ смятат, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите "Северен поток" е извършен саботаж, каза по-късно американски военен представител, цитиран от Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG