Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС нарече течовете от "Северен поток" умишлен акт и заплаши с "твърд и единен отговор"


Жозеп Борел, 1 март
Жозеп Борел, 1 март

Европейският съюз (ЕС) вярва, че течовете от два подводни газопровода Русия-Германия тази седмица „не са съвпадение“ и има индикации, че те са били „умишлен акт“. Това каза в сряда ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел.

В понеделник стана ясно, че двата руски газопровода "Северен поток" едновременно са аварирали заради проблеми с налягането. По-късно датски и шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали същия ден мощни експлозии в районите на течовете от газопровода. Шведската полиция да започна разследване за възможен саботаж

Борел изрази „дълбока загриженост" относно течовете на Северен поток 1 и 2 и призовава за разследване. Борел добави в изявление, че "цялата налична информация показва, че тези течове са резултат от умишлено действие."

„Европейският съюз е дълбоко загрижен за щетите по газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, които доведоха до течове в международните води на Балтийско море“, каза Борел.

„Тези инциденти не са случайни и засягат всички ни", каза още Борел. По негови думи всяка умишлена намеса в европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемлива и ще бъде посрещната с „твърд и единен отговор“.

По-рано председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж".

"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър. "Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", каза още тя.

По-късно в сряда Кремъл отхвърли обвиненията, че стои зад течовете. "Очаквахме подобни предположения. И както очаквахме, те са глупави и абсурдни", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция Интерфакс.

Той добави, че Русия не е заинтересована от спирането на газовите потоци по съоръженията. И двете тръби на "Северен поток-2" са запълнени с природен газ, уточни Песков. "Това синьо гориво струва много пари", а сега изтича, добави той.

Според говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова президентът на САЩ Джо Байдън трябва да каже дали страната му стои зад изтичането на газ.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк каза, че течовете са "планирана терористична атака на Русия и акт на агресия срещу Европейския съюз".

Заради теча Дания въведе забранени зони за преминаване на кораби около остров Борнхолм. Впоследствие се разбра, че значително е спаднало налягането и в двете тръби.

"Северен поток 1" е спрян от началото на септември, а "Северен поток 2" така и не заработи, тъй като не получи оторизация след началото на руската инвазия в Украйна. Въпреки че и двата газопровода не работят, тръбите са пълни с природен газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG