Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" спря доставките по "Северен поток" за неопределено време


Служител на газопровода "Северен поток" стои на платформа с изглед към завода за диагностично почистване преди церемонията по откриването на втората газова връзка на "Северен поток" на около 60 километра от град Виборг, Русия, 8 октомври 2012 г.
Служител на газопровода "Северен поток" стои на платформа с изглед към завода за диагностично почистване преди церемонията по откриването на втората газова връзка на "Северен поток" на около 60 километра от град Виборг, Русия, 8 октомври 2012 г.

Пускането на газопровода "Северен поток 1" се отлага с неопределено време, съобщи късно в петък руската държавна компания "Газпром". По план природният газ по тръбата, която минава под Балтийско море и доставя газ до Германия, трябваше да потече отново в събота след тридневно прекъсване.

По-рано в сряда Русия спря изцяло доставките по "Северен поток 1", а като причина беше посочено, че се налага поддръжка на газов компресор.

В петък обаче от "Газпром" казаха, че доставките няма да бъдат възстановени по план, тъй като е установен теч на масло на няколко места в турбината на компресорната станция.

Според официалното съобщение на компанията проверката е била извършена заедно с работници от германската фирма Сименс, която поддържа турбината. В съобщението се казва още, че отстраняването на течове на масло в ключови двигатели е възможно само в специализирани сервизи, които са били възпрепятствани от западните санкции.

От самата фирма Сименс обаче казаха, че "такива течове обикновено не засягат работата на турбина и могат да бъдат оправени на място".

"Това е рутинна процедура в рамките на работата по поддръжката", посочиха още от Сименс.

По думите на говорителката на германското министерство на икономиката през последните седмици Германия е видяла, че Русия е "ненадеждна" като доставчик на газ. Затова "продължихме твърдо и последователно с мерките за укрепване на независимостта ни от руския енергиен внос и в резултат на това сме по-добре подготвени, отколкото бяхме преди няколко месеца", каза представителката на правителството.

"За съжаление, не е изненада, че Русия продължава да използва енергията като оръжие срещу европейските потребители", каза и говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ в отговор на запитване на Ройтерс.

Това не е първият път, в който Русия спира изцяло или частично доставките на газ за Европа. През юни Москва намали доставките до 40% от капацитета на тръбата, а през юли допълнително ги ограничи до 20% от капацитета. В средата на август "Газпром" съобщи, че ще спре изцяло доставките по газопровода за три дни - от 31 август до 3 септември по технически причини.

Европа от своя страна обвини Москва, че се опитва да изнудва европейските държави чрез доставките на природен газ. Русия поиска от клиентите си от европейските държави да плащат за газа в сметки в рубли, вместо във валутите, предвидени в договорите им - долари и евро.

България беше една от страните, които отказаха да плащат по новата схема, защото тя не отговаря на договора, и Русия спря едностранно доставките през април. Сега служебното правителство обяви, че ще преговаря с "Газпром" за възстановяване на доставките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG