Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готови да изпълняват всякакви задачи". В Беларус пристигнаха първите руски войски


Руските войски пристигнаха в Беларус
Руските войски пристигнаха в Беларус

На територията на Беларус пристигнаха първите ешелони с руски военни, които са част от регионалната групировка войски. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, предаде Радио Свобода.

„Решението за създаване на регионална групировка войски е взето и се изпълнява единствено в интерес на укрепване охраната и отбраната на държавната граница на съюзната държава на територията на Беларус и е продиктувано от продължаващата дейност в районите, граничещи с нас“, казаха от беларуското министерство.

Министерството на отбраната на Беларус публикува снимки и видео от пристигането на руските военни, на които се вижда посрещане с хляб и сол. Един от тях казва във видеото, че войниците са "готови да изпълнят всякакви задачи" на командването.

Украинското военно разузнаване каза, че според негови данни руският президент Владимир Путин се опитва да убеди президента Александър Лукашенко директно да влезе във войната с Украйна.

В началото на тази седмица Лукашенко съобщи, че се е договорил с руския президент Владимир Путин за създаването на съвместна регионална групировка войски поради изострянето на ситуацията по границите на „съюзната държава“. Основата на групировката, според Лукашенко, ще бъде беларуската армия, но в нея ще участват и руски военни. По думите му те ще са „много повече от хиляда души”. Къде точно ще бъдат дислоцирани тези сили, не се съобщава.

По-рано Александър Лукашенко обвини Украйна в подготовка на нападение срещу Беларус. Според него процесът на подготовка на такова нападение "е започнал". „Те са тласкани от собствениците си да започнат война срещу Беларус, за да ни въвлекат там“, каза Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция. Министерството на външните работи на Украйна излезе с изявление, в което нарече тези обвинения инсинуации на беларуския режим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG