Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Режим на антитерористична операция". Подготвя ли се Беларус да влезе във войната


Александър Лукашенко обвини Украйна, че подготвя нападение срещу Беларус
Александър Лукашенко обвини Украйна, че подготвя нападение срещу Беларус

Беларус въведе "режим на антитерористична операция", който обясни с опасност от нападение на съседна държава. Новината съобщи външният министър Владимир Макей в интервю за руския вестник "Известия", предаде Радио Свобода.

Министърът не обясни какво разбира под "режим на антитерористична операция". Световните агенции допускат, че става дума за поставяне на беларуските сили в бойна готовност.

Минск от седмици твърди, че Украйна може да я нападне. Киев многократно отрече.

Новината идва на фона на съобщения за това, че Беларус подпомага руската армия с оръжие и техника, като в същото време провежда скрита мобилизация.

По думите на министъра страната му е изложена на риск от нападение от страна на "някои съседни държави". Според него този риск е свързан с превземането на определени райони от територията на Беларус.

Макей добави, че беларуските военни са готови да отблъснат всякакви провокации от съседни държави.

На 24 февруари Русия нападна Украйна от три страни, като за северния фронт използва и територията на най-близкия си съюзник - Беларус. Руският президент Владимир Путин аргументира нападението с това, че собствената му страна е заплашена и той трябва да предотврати риска за Русия.

В последните седмици зачестиха данните за това, че Беларус помага на Москва по-активно, отколкото го е правила досега.

В понеделник в Беларус са били внесени 32 ирански дрона SHAHED-136, съобщи военният експерт Олег Жданов, като се позова на открити данни на украинското военно разузнаване. "До 14 октомври се очаква в Беларус да пристигнат още 8 такива дрона", добави Жданов.

През изтеклата седмица Украйна беше атакувана с руски крилати ракети и с ирански дронове. Жданов допуска, че Русия, която не може да произвежда бързо нужното й въоръжение, с времето ще замести традиционните си оръжия с удари от дронове.

По данни на украинското военно разузнаване Беларус дава на Русия материална база и боеприпаси, които стигат до района на Донбас или до железопътната станция „Кировская“ в окупирания от Русия Крим. През миналата седмица в Крим са били разтоварени 12 вагона с боеприпаси, а през тази в Беларус се товарят още 13 влакови композиции с въоръжение.

В края на седмицата беларуският президент Александър Лукашенко отново обвини Украйна в това, че подготвя терористични атаки и метеж. Той съобщи, че Москва и Минск са се договорили да разположат съвместна регионална групировка войски заради "обострянето на напрежението на западните граници на съюзната държава".

"Ако нивото на заплаха достигне ниво, както сега, се задейства групировката „Съюзна държава“, каза той.

"Съюзна държава" е договор между Беларус и Русия, подписан през 1999 г.

Според Телеграм канала „Беларуски гаюн“ Беларус прехвърля войски и техника към границата с Украйна. В самата република са дислоцирани руски военни и се подготвя приемането на нови. Експертите не изключват, че целта на Владимир Путин и Александър Лукашенко не е да отворят втори фронт от Беларус, а да постигнат пренасочване на част от войските на украинската армия от юг и изток в северна Украйна.

"Косвени признаци за подготовка на Беларус [за война] има. Въпреки че мобилизация не е обявена, се извършват определени мобилизационни дейности. Освен това се разширяват логистичните възможности, модернизират се военните летища, а железниците се готвят да приемат военни влакове от Русия", каза пред Радио Свобода украинският политолог и ръководител на аналитичния център "Трети сектор" Андрий Золотарев.

Той добави, че от друга страна, военни влакове с танкове и зенитно-ракетни системи, наследени от съветско време, се изпращат от Беларус в Русия, очевидно за да компенсират недостига на нововъзникващите руски части, които ще бъдат изпратени на юг и изток в Украйна.

"Засега не се наблюдава същият ударен юмрук на руските войски, който беше сформиран в Беларус преди 24 февруари. Но това изобщо не означава, че той няма да се появи утре или вдругиден. Според военни експерти необходимият брой руски войски в Беларус [за атака срещу Украйна] може да се появи преди края на ноември", добави Золотарев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG