Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покани за откриването на парламентa


Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова
Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова

Посланиците на Русия и Беларус в България не трябва да бъдат поканени на откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври. Около тази позиция се обединиха повечето партии, които са представени в новия парламент, съобщи Надежда Йордaнова от "Демократична България".

Формално решението до кого да бъдат изпратени поканите е на администрацията на парламента. Според Йорданова тя ще се съобрази със становището на партиите.

Представители на седемте формации в новия парламент обсъдиха въпроса в четвъртък. Два дни по-рано "Демократична България" поиска по време на закрита среща посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова да не бъде канена на първото заседание на новото Народно събрание. Йорданова съобщи тогава, че предложението е получило подкрепа само от "Продължаваме промяната". БСП и "Възраждане" са били против, а ГЕРБ, ДПС и "Български възход" не са взели отношение.

В четвъртък по думите на Йорданова предложението на "Демократична България" на посланиците на Русия и Беларус да не се изпращат покани е било подкрепено от "Продължаваме промяната", ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" и БСП са възразили, а представителят на "Български възход" е казал, че България трябва да се придържа към европейската позиция.

"Нека да изясним, че писани правила в тази посока, задължителен списък за поканване няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен", каза още Йорданова пред журналисти след срещата в парламента.

"Това, което изяснихме в администрацията на Народното събрание, е, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят Министерството на външните работи, което ще изпрати съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици – на Руската федерация и на Беларус", добави тя.

Йорданова припомни, че в началото на войната, на 18 март, председателката на Европейския парламент Роберта Мецола излезе с "ясно становище, че в сградата на Европейския парламент няма да бъдат допускани посланиците на Русия и на Беларус, както и представители на тези две държави".

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" каза, че партията е потвърдила позицията си и че "поканата на г-жа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация".

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на срещата "надделя евроатлантическото мнозинство".

"Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война. Ние избираме страната на Украйна", каза още тя.

ГЕРБ разпространи позиция в сряда, в която каза, че е против присъствието на Митрофанова на откриването на парламента. Същия ден обаче Вежди Рашидов от ГЕРБ каза, че ако руската посланичка не бъде поканена на откриването на парламента, "това е обявяване на война". Накрая лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи изявление, в което каза, че партията му ще бойкотира заседанието на парламента, ако Митрофанова е поканена.

"Не мога да коментирам решението, в крайна сметка има инструкции от Европейския съюз, които трябва да бъдат спазвани", каза Георги Самандов от "Български възход", като подчерта, че според него българското общество има "далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници".

Според Георги Свиленски от БСП "трябва да се спазват държавните протоколи" и "всички посланици, включително и на Русия и Беларус, трябва да присъстват". По негови думи решението на партиите не отговаря на "никакви аргументи".

Въпросът дали посланичката на Русия да бъде поканена на тържественото първо заседание на парламента беше поставен на фона на военната агресия на Русия срещу Украйна. По време на войната, която продължава повече от седем месеца, руските войски бяха уличени в извършване на военни престъпления в Украйна.

В началото на войната Русия обяви България за "неприятелска държава", а по-късно едностранно и в нарушение на сключения договор спря да доставя природен газ за страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG