Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чувствителна е темата". Как Митрофанова хвърли сянка върху откриването на парламента


Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

Седмица преди първия работен ден на новия парламент един въпрос засенчи всички останали: ще бъде ли поканена руската посланичка на официалното откриване? Отговорът му се оказа толкова труден, че предизвика трус в позицията на най-голямата партия за броени часове.

Точно седмица преди официалното откриване на 48-ото Народно събрание, една тема доминира над всички останали и тя не е свързана с шансовете за съставяне на стабилно управляващо мнозинство. Основният въпрос, който все още няма категоричен отговор, е - ще бъде ли поканена на официалната церемония на 19 октомври руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

На фона на ожесточаващите се военни действия в Украйна и факта, че Русия отдавна определи България и целия Европейски съюз за неприятелски настроени, отношението на българските институции към Москва предизвиква интерес както в страната, така и сред евроатлантическите ѝ партньори.

Въпросът как би изглеждало евентуалното присъствие на Митрофанова на първия работен ден на новоизбраните депутати беше повдигнат първо от "Демократична България" (ДБ), която настоя във вторник тя да не бъде канена официално. Това искане получи подкрепата само на "Продължаваме промяната" (ПП).

Ден по-късно подобна позиция декларира и ГЕРБ, но само за да провокира противоположно мнение в редиците на партията няколко часа по-късно. Толкова противоположно, че се наложи намесата на партийния лидер, който забрани на съпртийците си да изразяват "лично мнение" по тази тема.

Останалите четири парламентарни формации или нямат нищо против евентуалното присъствие на руската посланичка, или засега не намират за необходимо да изразят публична позиция.

Пресцентърът на парламента уточни в сряда, че до момента не е изпратена нито една покана до официалните гости на откриването след седмица, тъй като първо трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник" президентският указ за свикване на Народното събрание. Към момента все още няма решение дали Елеонора Митрофанова да бъде поканена, казаха от администрацията на парламента, цитирани от сайта "Оффнюз".

Дипломатически източници на Свободна Европа потвърдиха, че нито едно посолство все още не е получило официална покана за събитието.

"Да си спестим посланика на Русия"

Темата беше засегната във вторник, когато беше проведена първата организационна среща между представители на седемте парламентарни сили. На нея беше договорено кои места ще заемат в пленарната зала различните групи, както и - кои стаи в кулоарите.

Малко след края на срещата Иво Мирчев от ДБ обяви във Фейсбук, че единствено бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова (ДБ) е предложила "да си спестим посланика на Русия" сред поканените. По думите му това искане е било подкрепено само от ПП.

"Възраждане" заявяват, че държат на присъствието на Митрофанова, а "пазителите" на евроатлантизма от ГЕРБ смирено и с мълчание не казват и дума срещу идеята посланикът на държава-агресор, водеща абсурдна война, изправила на нокти цяла Европа, да присъства при откриването на 48-ия парламент на европейска България. Сходна реакция на мълчалива подкрепа виждаме и от ДПС, от партията на [Стефан] Янев и от БСП", написа Мирчев във Фейсбук.

В края на публикацията си той прогнозира, че на следващия ден телевизионните студиа отново ще се напълнят с "евроатлантически лъвове от ГЕРБ", които да изразяват позиции в подкрепа на НАТО и срещу Владимир Путин.

Позиция на ГЕРБ и след нея обрат

В сряда сутринта ГЕРБ разпространи до медиите своя официална позиция по темата, в която декларира, че е против присъствието на Митрофанова на първото заседание на новия парламент.

В нея се посочваше, че ГЕРБ е "първата партия в България, която осъди военната агресия на Русия в Украйна" и "първата партия в България, която сложи украинското знаме в централата си и то се намира там и до днес".

Затова "в унисон с тези си действия" формацията декларира, че е против евентуалното присъствие на Митрофанова в парламента на 19 октомври.

Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор?
Вежди Рашидов, ГЕРБ

Тази категоричност в редиците на ГЕРБ обаче претърпя обрат само няколко часа по-късно. В сряда вечерта бившият културен министър Вежди Рашидов каза пред БНР, че, ако руската посланичка не бъде поканена на откриването на парламента, "това е обявяване на война".

"Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор", попита риторично Рашидов, който е най-възрастният сред новите народни представители и се очаква именно той символично да открие тържественото пленарно заседание след седмица.

По думите му изпращането на покана до Митрофанова е "работа на висока дипломация и на държавническо мислене, а не е работа на депутати от тази или онази партия, няма значение дали тя се нарича ГЕРБ или ПП".

Интервюто на Рашидов провокира бърза поява на лидера на партията Бойко Борисов, който даде брифинг, за да нареди на съпартийците си още в четвъртък заедно с другите политически сили да направят така, че Митрофанова "да не е желана на първото заседание на парламента". В противен случай той заплаши, че депутатите от ГЕРБ ще бойкотират парламентарното заседание.

"По темата - Украйна, по темата - война, по темата - агресия на Путин в Украйна, ние сме категорични, ясни и точни. Затова моля всеки от вас, дори и да има лично мнение - по всякакви други теми да го изразява. По тази тема няма да правя компромис с никого", скара се Борисов на Рашидов, отчитайки "артистичната му натура".

"Символен знак, който трябва да отправим"

Междувременно бившият председател на парламента Никола Минчев (ПП) заяви пред Свободна Европа, че не е редно Русия да има свой официален представител на първото заседание на новото Народно събрание.

"Може да не сме скъсали отношения с Русия, но в настоящата обстановка това е символен знак, който трябва да отправим", каза Минчев.

Отправихме запитване по темата и до пресцентъра на ДПС, откъдето обаче отклониха въпроса с обяснението, че "ръководството не се е събирало".

"Това ще стане другата седмица. Чувствителна е темата, не можем да кажем сега може или не може [да бъде поканена Митрофанова], трябва ръководството да вземе решение", казаха от пресцентъра на движението, като уточниха, че по тази причина представителят на партията не е взел отношение и на организационната среща във вторник.

От "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев предпочетоха да не заемат конкретна позиция по темата. Пресцентърът на най-малката парламентарна партия посочи, че "най-важното за страната в момента е да се конституира работещ парламент, който да взима решения"

От формацията на Янев добавиха и че "винаги сме защитавали тезата, че водещ в позициите на партията е националният интерес и ще продължим да се ръководим от него при всеки дебат в народното събрание".

БСП и "Възраждане" не отговориха на позвъняванията на Свободна Европа. Депутатът от "Възраждане" Петър Петров обаче коментира пред медиите още във вторник, че партията му е настояла Митрофанова да бъде поканена на 19 октомври и е получила уверение от парламентарната администрация, че това ще бъде сторено.

Това не е първият случай, в който личността на руската посланичка засенчва официални церемонии в България. Тя се появи близо до президента Румен Радев по време на отбелязването на 137-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември.

Тогава не беше обявено официално кой е взел решение Митрофанова да бъде поканена. В крайна сметка от пресцентъра на община Пловдив потвърдиха пред Свободна Европа, че поканата към нея е дошла именно от местната общинска администрация, оглавявана от кмета на ГЕРБ Здравко Димитров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG