Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

15:31 2.2.2023

София, Варна и Пловдив ще избират 6 депутати повече според новото разпределение на мандатите

Броят на депутатите, които ще се избират в София, Варна и Пловдив, се увеличава в резултат на данните от последното преброяване на населението на България.

Варна, Пловдив-град и 24 МИР София получават по един допълнителен мандат, а 23 МИР София получава три мандата отгоре. Намаляват съответно мандатите в избирателните райони Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Новото разпределение на мандатите беше обявено с указ на Централната избирателна комисия на 2 февруари. Промените се налагат заради данните от преброяването на население, провело се през 2021 г. НСИ съобщи, че българите са намалели с 844 хиляди души или 11,5%. Според данните се е увеличил броят на населението в големите градове София, Варна и Пловдив, но е намалял в градовете като Добрич, Монтана и други. Заради това там жителите ще избират с по един депутат по-малко в следващото Народно събрание.

В резултат на тези промени на следващите парламентарни избори на 2 април 2023 г. ще се избират 6 депутати повече от райони, в които традиционно силно представяне имат „Демократична България“, а отскоро и „Продължаваме промяната“.

12:55 2.2.2023

ПП и ДБ ще търсят "голямо обединение" с граждански организации

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) ще влязат в обединение и с граждански организации в името на обща кауза за просперитет. Това обяви в четвъртък съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на парламента.

“Идва времето за голямото обединение, това, което наричам добрите сили, означава всички хора с кауза в България, които казват, че няма да чакат повече спасител, някой да ни оправи, а трябва да се обединим заедно и да направим една нова вълна на надежда, че нещата зависят от нас”, коментира бившият премиер, цитиран от БТА.

Петков добави, че вече води разговори, като спомена “Спаси София”, “Правосъдие за всеки” и местни движения от Пловдив, Варна, Стара Загора.

Евентуалната коалиция между ПП и ДБ не се обсъжда публично за пръв път, но сега вече са налице първите реални стъпки в тази посока. За разлика от предишните избори, от "Продължаваме промяната" открито говорят за такова обединение, а трите формации в "Демократична България" вече одобриха преговорите за коалиция.

10:58 2.2.2023

Политическата криза не може да бъде разрешена без ГЕРБ, каза Десислава Атанасова

Невъзможността да бъде формирано редовно правителство, което да разреши политическата криза, не може да бъде преодоляна без участието на ГЕРБ, каза председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

В последното заседание на 48-ото Народно събрание тя прочете заключителна декларация от името на формацията си, в рамките на която добави, че “липсата на политически капацитет е основна причина за безпътицата, в която е изпаднала България”.

Атанасова каза още, че политическата криза ще се реши само чрез “поддържане на диалога” и с “поставяне на опорни точки и отговори”.

10:31 2.2.2023

Следващите предсрочни парламентарни избори ще се проведат на 2 април. Това окончателно беше потвърдено с издаден в четвъртък указ на президента Румен Радев, с който той разпуска от 3 февруари 48-ото Народно събрание.

Съставът на служебното правителство остава почти същият - в него е сменен единствено досегашният културен министър Велислав Минеков. На негово място президентът назначава диригента Найден Тодоров.

12:07 1.2.2023

ГЕРБ не се отказва от експертен кабинет и пак ще търси подкрепа

Депутатът ГЕРБ от Росен Желязков каза, че партията ще търси подкрепа за свое правителство, като не се отказва от формулата за независим експертен кабинет, подкрепен от политически формации.

"И ако вземем първия мандат, ще предложим същата формула, която предложихме, ще търсим подкрепа от всяка партия, която може да се присъедини към конституционно мнозинство по важните въпроси", каза той пред Нова телевизия.

ГЕРБ предложиха експертен кабинет, начело с хирурга проф. Николай Габровски, когато получиха първия мандат след предишните предсрочни избори, които спечелиха. Не събраха обаче достатъчно подкрепа. Същото се случи и при втория мандат, когато "Продължаваме промяната" предложиха проф. Николай Денков за премиер, но не излъчиха кабинет, защото също нямаше нужната подкрепа. БСП директно върна неизпълнен третия мандат по същата причина.

Желязков коментира, че ГЕРБ няма да бъдат "партийни егоисти" при опита да съставят правителство. И коментира очакваното обединение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България":

"Но проблемът е, че Кирил Петков заяви, че те искат избори заедно с местните. Тоест отсега виждаме, че коалицията между ПП и ДБ няма да искат да участват в управленска формула, защото ще търсят възможност да вземат по-голям пай в местната власт през предсрочни парламентарни избори”.

09:22 1.2.2023

"Да се върне към прогресивното". ПП допуска подкрепа от БСП за кабинет с ДБ

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров каза по повод очакваната коалиция с "Демократична България" за предсрочните избори и възможността за подкрепа за кабинет, че "когато БСП реши, може отново да се върне към прогресивното".

"Това е в ръцете на БСП - да реши зад кои принципи и идеи за управление на страната да застане – зад тези на новата „Тройна коалиция“ (има предвид ГЕРБ и ДПС, с които гласуваха заедно неведнъж в това Народно събрание - б.р.) или зад тези на прогресивните реформаторски сили“, коментира той пред bTV.

ПП и ДБ започнаха преговори за първи път за общо явяване на вота на 2 април, както и на местните избори наесен. Целта е да са първа политическа сила и да съберат подкрепа за правителство. Те управляваха в кабинета на Кирил Петков с БСП и ИТН, но след разпадането му отношенията между неговата партия и левицата се влошиха, затова не е ясно дали сега тя би застанала зад ново тяхно правителство.

Според Гюров моментът за ново обединение сега е различен - "има ясно разделение между управление на статуквото или да гледаме напред за нещо по-добро пред страната". По думите му тази промяна може да доведе до предимство на реформаторските сили.

„Нямаме име на този етап. Ще се вземе решение дали да се явим с едно или с двете – „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, уточни той и добави, че все още не е съставена формула за подреждане на листите.

Гюров не изключи бившата шефка на кабинета на Петков - Лена Бориславова, да оглави
листа.

"Кабинетът на Гълъб Донев трябва да получи ниска оценка. То се намесваше в политическия живот. Върна важни промени, които бяха направени от редовното правителство, и саботира държавата“, каза още той.

14:23 31.1.2023

Повечето партии нямат "воля" за механизъм за контрол на главния прокурор според ПП

ГЕРБ-СДС, "БСП за България", ДПС, "Български възход" и "Възраждане" не са имали волята да приемат механизъм за контрол на главния прокурор. Това каза Мирослав Иванов в декларация от името на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП).

В декларацията Иванов казва, че колегите му народни представители от петте парламентарни групи са напуснали заседанието на правната комисия и така на практика са бламирали промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор.

Иванов цитира и изказване на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, според когото промените в НПК са най-важните изменения, които трябвало да бъдат приети от това Народно събрание. "Няма политическа воля да бъдат приети и измененията в Закона за противодействие на корупцията", пише Иванов.

Във вторник председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказа предвидените промени, касаещи механизма за главния прокурор, да преминат през второ четене. Това на практика означава, че те най-вероятно няма да бъдат гласувани и в парламента, тъй като се очаква се президентът Румен Радев да го разпусне в края на тази седмица.

09:42 31.1.2023

Целта на ПП и ДБ е да получат първия мандат за съставяне на правителство

С "Продължаваме Промяната" преследваме голяма цел - да сме първа политическа сила и да получим първия мандат. След това ГЕРБ трудно ще обясни защо не биха ни подкрепили. Не измерваме целта си в гласове, а в петте приоритета и с ясното съзнание, че няма да имаме 121 депутата. Това каза депутатът Ивайло Мирчев от "Демократична България" по NOVA.

Националните съвети и на трите партии в коалицията "Демократична България" (ДБ)- "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", дадоха на своите ръководства картбланш за преговори за съвместни действия с "Продължаваме промяната" (ПП) за парламентарните и местните избори тази година. Досега двете формации се явяваха поотделно.

Мирчев каза, че ако коалицията на ДБ и ПП не получи достатъчно подкрепа, а ГЕРБ, БСП и ДПС го постигнат, значи това иска обществото.

"Нашата работа е да не допуснем точно този сценарий. Нямаме илюзии, че ще има стабилно 4-годишно правителство, но трябва да направим този преход. Няма нищо по-хубаво от това да си в опозиция, но нашата цел е да сме първа политическа сила. Сигурно е, че ще имаме обща парламентарна група с ПП. Коалиционното ни споразумение запазва идеологическите различия. Обединяваме се не, за да станем по-леви или ПП по-десни, а около петте приоритета", каза Мирчев.

17:17 30.1.2023

Трите партии в "Демократична България" одобриха преговори за коалиция с ПП

Трите партии в състава на коалицията “Демократична България” одобриха формацията да води преговори с “Продължаваме промяната” (ПП) за съвместно явяване на предсрочните избори.

В понеделник Националният съвет на “Зелено движение” взе решение да подкрепи преговори с ПП. По-рано същите решения взеха “Демократи за силна България” (ДСБ) и “Да, България”.

“Опитът от последните години доказа, че борбата за просперираща България може да бъде успешна само чрез създаването на общ фронт на реформаторските сили”, се казва в позиция на “Зелено движение”.

Според Националния съвет на партията “Демократична България” и “Продължаваме промяната” заедно могат да бъдат първа политическа сила с “ясен план за постигане на големите цели пред страната ни: европейска интеграция, реформаторско управление, конкурентна и зелена икономика”.

Преди изборите през октомври “Демократична България” предложи общо явяване, но тогава “Продължаваме промяната” отказа.

08:25 30.1.2023

"Да, България" ще води преговори за общо явяване на изборите с ПП

“Да, България” ще води преговори за общо явяване на парламентарните и местните избори през 2023 г. с “Продължаваме промяната” (ПП). Националният съвет на партията взе решение да упълномощи ръководството на партията да преговаря за коалиция по време на заседание в неделя, съобщи пресцентърът ѝ.

“Да, България” е втората партия в състава на обединението “Демократична България”, която прие решение да преговаря за предизборна коалиция с ПП за парламентарните и местните избори. Националното съвещание на “Демократи за силна България” (ДСБ) също взе такова решение в събота.

В решението на Националния съвет на “Да, България” се посочват пет приоритета на партията: приемане на България в Шенген и еврозоната, депутинизация и укрепване на националната сигурност, осъществяване на Плана за възстановяване и устойчивост и провеждане на правосъдна реформа.

“За да може да бъде осъществен този дневен ред, след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство”, се посочва в документа.

Целта на евентуалното съвместно явяване на изборите на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” е те да получат първия мандат за съставяне на правителство. В решението на Националния съвет на “Да, България” се казва, че двете формации трябва да подпишат коалиционно споразумение, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, и да създадат програма за управление, която да “отразява идеологическите разлики” между тях.

Преди изборите през октомври “Демократична България” предложи общо явяване, но тогава “Продължаваме промяната” отказа.

17:16 29.1.2023

В една трета от избирателните райони ще има промяна в броя на мандатите

В около една трета от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите. Това каза в неделя пред БНР председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

По думите ѝ предстои през през следващата седмица комисията за вземе решение за това. Преди това обаче трябва президентът Румен Радев да издаде укази, в които официално да насрочи изборите и да определи наименованията и границите на изборните райони, въз основа на което ЦИК ще вземе решение за броя на мандатите по райони.

Нейкова поясни, че в един избирателен район ще има най-малко четири мандата. Броят им се определя според данните на НСИ от последното преброяване на населението.

13:40 29.1.2023

Програмата на обединението с ДБ ще е около приоритетите, очертани от Николай Денков, каза Даниел Лорер

Основните точки в програмата на потенциалното обединение между "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП) вероятно ще приличат на приоритетите, очертани от Николай Денков при обсъждането на мандата на ПП. Това каза депутатът от партията Даниел Лорер в неделя.

"Основната ни цел е да направим България по-добро място и това е двигателната енергия. Правосъдната реформа, стабилната икономика, но и социалната справедливост ще залегнат в една програма, която ще разработим заедно", каза Лорер пред Нова телевизия.

По думите му следващата стъпка ще е да се изградят общи органи за взимане на решение, както и общи листи за цяла България. По повод реденето на листите Лорер каза, че то "няма да е лесно", но изрази увереност, че бъдещото обединение ще се справи със задачата.

"[Реденето на листите] трябва да се случи така, че да имаме максимален резултат", каза Лорер.

По-рано в събота Националното съвещание на "Демократи за силна България", които са част от ДБ, даде мандат на председателя си да води преговори за предизборна коалиция с ПП. Предстои същия въпрос да разгледат и националните органи на другите две партии в ДБ - "Да, България" и Зелено движение.

13:14 29.1.2023

Явор Божанков видя договорки за коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане"

Според независимия депутат Явор Божанков ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане" се готвят за коалиция след изборите през април.

"Това е заявка за нова управленска коалиция, те вече го казват открито. ГЕРБ казват, че БСП са се променили. От другата страна ни подготвят с тези лидерски срещи за тази нова коалиция, която готвят след изборите. Има някаква договорка", каза Божанков пред бТВ.

По думите му процесът е започнал с промените в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина, и включва и смяната на шефа на Сметната палата.

"Виждаме, че "Възраждане" е активен участник във всички тези процеси. Това завърши с тази среща, която никога не съм очаквал, че ще видя. След шест години атаки по модела ГЕРБ, по Борисов като лидер - накрая лично Нинова да стисне ръката на Бойко Борисов пред камерите- наистина не съм вярвал, че може да се случи. Това за мен е огромна грешка", каза Божанков.

Той беше изключен от групата на БСП през декември, след като подкрепи изпращането на военна помощ за Украйна. Божанков имаше различна позиция от тази на партията си и за връщането на хартиените бюлетини.

12:41 29.1.2023

Ще заведем дело срещу Борисов заради твърденията му за продажбата на оръжия, каза Асен Василев

От "Продължаваме промяната" (ПП) ще заведат дело срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради твърденията му, че са се облагодетелствали от продажбата на оръжия за Украйна. Това стана ясно от интервю пред БНР на съпредседателя на ПП Асен Василев в неделя.

Ден по-рано Борисов обвини Василев и Кирил Петков, че са взимали комисионни от продажбата, без да уточни как според него е ставало това.

"Това абсолютно не е вярно и той ще има възможност това си твърдение да го защити в съда. Сега ще му спретнем още едно дело, да си се защити, ако наистина има комисионни - да ги докаже", каза Василев.

"Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът (американското министерство на отбраната). Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи", добави още Василев.

Другият лидер на ПП Кирил Петков вече заведе дело срещу Борисов заради друго подобно негово твърдение - че от ПП са се обогатили от "газови посредници".

18:18 28.1.2023

ДСБ одобри идеята за общо явяване на изборите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната"

Националното съвещание на "Демократи за силна България" (ДСБ) даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за преговори за предизборна коалиция във формат "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме Промяната" (ПП). Това се казва в резолюция на Националното съвещание на ДСБ, разпространена от пресцентъра на партията.

В документа се посочва още, че Националното съвещание вижда подобно съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори като "единствената възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление". Записано е също така, че ще се търси "широко обединение на реформаторските сили" с цел да бъдат издигнати общи кандидатури и на предстоящите местни избори през есента.

Предстои в неделя още една от трите партии в състава на ДБ - "Да, България" - да обсъди идеята за съвместно явяване с ПП.

16:28 28.1.2023

Започва "обединение на добрите сили", каза Петков

Първата крача към едно "обединение на добрите сили". Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков определи събранието на "Демократи за силна България" (ДСБ), което трябва да даде мандат за съвместно явяване на изборите с ПП.

По-рано през седмицата Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", от която ДСБ е част, потвърди, че се водят разговори за общо явяване с ПП. Това беше потвърдено в петък и от Никола Минчев от ПП.

"Това, което ще видите сега, това е първа стъпка от един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи и с активности, с идея България да бъде различна държава, да бъде просперираща, започваме голямото обединение. Това, което ще видите е, че следващите три месеца този процес ще продължи като една лавина", каза Кирил Петков пред журналисти в събота.

По думите му надеждата на всички българи, че обединението прави силата, ще се случи чрез "точно такива стъпки, каквито започваме днес".

16:11 28.1.2023

Листите няма да са определящият фактор на следващите избори, смята Христо Иванов

Не листите, а политическата посока ще бъде определяща за успеха на предстоящите през април избори. Това коментира пред журналисти председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му успехът за следващите избори е да се намери онази формула на участие, която да позволи на партиите да излъчат "силно демократично реформаторско управление".

"И ние, и гражданите виждаме какво става, когато властта се въргаля на улицата, че страната все повече губи посока", каза Иванов, който присъстваше на Националното съвещание на своите коалиционни партньори от "Демократи за силна България" (ДСБ).

На заседанието от ДСБ обсъждат дали "Демократична България", от която са част, да се яви съвместно с "Продължаваме Промяната" на предстоящите парламентарни избори. Предстои този въпрос този въпрос ще бъде обсъден и в "Да, България" в неделя.

16:02 28.1.2023

Борисов обвини Петков и Василев в "обогатяване" от продажбата на оръжие за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, че са се "обогатили" от продажбата на оръжия на Украйна. Борисов, който говори пред членове на партията си, не предложи доказателства за твърденията си.

Според него от ПП са спечелили от предоставянето на оръжия от взимането на "комисионни". Ако тогава имахме официален договор, щяха да са действително герои, само че те станаха партия на посредниците на горивата и оръжието, каза Борисов, цитиран от БТА.

Кирил Петков от своя страна отхвърли обвиненията като "пълни глупости" и "борисовки".

По думите му целта през следващите три месеца не е политиците да се занимават с измислени скандали, а да се замислят какво правят за здравеопазването, съдебната система, службите за сигурност, защо са били замразени пенсиите и страната няма бюджет за 2023 г.

12:06 28.1.2023

ДСБ решава дали да се яви в коалиция с ПП на изборите

"Демократи за силна България" (ДСБ), която е част от обединението "Демократична България" (ДБ), ще проведе Национално съвещание в събота, на което ще реши дали да се коалира с "Продължаваме промяната" (ПП) за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

От ПП преди седмица дадоха мандат на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговорите за коалиция с ДБ. На срещата в събота ще присъстват лидерите на другите две партии от ДБ – Христо Иванов на "Да, България" и Владислав Панев на Зелено движение. Гост ще бъде и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Аз очаквам днес да получим мандат да водим преговори - ДБ с ПП, за съвместно явяване на изборите. Надявам се, че ще получа тази подкрепа. Поставяме си висока цел - първа сила и първи мандат за съставяне на кабинет след изборите", каза председателят на ДСБ Атанас Атанасов преди началото на срещата.

Съвещанието идва след вътрешни конфликти и недоволство в ДСБ. По-рано към Атанасов бяха отправени обвинения, че системно нарушава устава на партията, а петима нейни членове поискаха оставката му.

13:12 27.1.2023

Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ обжалват в Конституционния съд промените в Изборния кодекс

„Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ ще внесат в петък конституционна жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с промени в Изборния кодекс.

В последния пленарен ден за 2022 г., когато беше преодоляно президентското вето върху промени в ИК, от ДБ заявиха, че ще направят опит да сезират КС. За жалба в КС са необходими подписите на една пета от народните представители, т.е. 48 депутати, затова от ДБ се обърнаха към бившия си коалиционен партньор „Продължаваме Промяната“.

Една от промените, която се очаква да обжалват двете формации, е връщането на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина, освен с машина. Според депутати от двете партии Изборният кодекс бе прекроен от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП при множество нарушения на Правилника за организацията и дейността на НС. Нарушената процедура е един от възможните мотиви за обжалване на превръщането на машините за гласуване в принтери за бюлетини.

Заредете още

XS
SM
MD
LG