Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков получи втория мандат. ПП ще предложи кабинет, ако има мнозинство по четири приоритета


Президентът Румен Радев връчва мандата за правителство на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната" Николай Денков. Андрей Гюров, Кирил Петков и Асен Василев също присъстваха на връзването на мандата
Президентът Румен Радев връчва мандата за правителство на кандидата за премиер на "Продължаваме промяната" Николай Денков. Андрей Гюров, Кирил Петков и Асен Василев също присъстваха на връзването на мандата

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на “Продължаваме Промяната” (ПП) Николай Денков.

Партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети, каза Денков по време на срещата в президентството. Те включват въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, създаване на парламентарна комисия за промени в изборния закон и продължаване на помощта за Украйна, стана ясно от проекта, разпространен от партията до медиите.

“Приемам мандата с ясното съзнание, че изпълнението му е трудна задача. Някои дори казват, че е невъзможна. Но аз и колегите ми сме убедени, че сме длъжни да направим всичко възможно, за да се справим”, каза Николай Денков по време на срещата с президента Румен Радев.

“Продължаваме промяната” организира срещи с останалите парламентарно представени партии през декември. Целта беше те да се обединят около списък с приоритети. Този списък ще бъде внесен в Народното събрание под формата на проект за решение и ще бъде гласувен. Ако списъкът събере подкрепата на мнозинството депутати, ПП ще предложи правителство. Ако той не получи достатъчно подкрепа, партията ще върне мандата неизпълнен.

От думите на кандидата за премиер на “Продължаваме промяната” стана ясно, че три от другите партии са участвали в подготвянето на проекторешението - “Демократична България”, “Български възход” и БСП.

“Възраждане” не дойде на първата среща, организирана от Николай Денков в парламента през декември, а ГЕРБ и ДПС дойдоха, но след собствените си изказвания си тръгнаха.

Във вторник БСП съобщи, че няма да подкрепи в парламента проекторешението. “Демократична България” изрази подкрепа за изброените в документа приоритети, а “Български възход” предстои да реши дали ще го подкрепи.

За мнозинство в Народното събрание са нужни 120 депутати. Дори “Продължаваме промяната” да получи подкрепата на “Демократична България” и “Български възход”, тя няма да събере мнозинство. Трите партии заедно имат 85 депутати.

Проекторешението предвижда четири основни приоритета:

  • Развитие на конкурентна иновативна икономика;
  • Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;
  • Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;
  • Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Всеки от тях обединява конкретни мерки, изброени в документа.

Сред приоритетите в областта на икономиката са приемане на реформите, необходими за получаването на втория транш от европейски средства по Плана за възстановяване, въвеждане на електронно управление и модернизация на администрацията, запазване на текущите данъчни ставки.

В приоритетите в областта на върховенството на правото е включена реформа на антикорупционната комисия, която да придобие разследващи функции, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, въвеждане на конституционен механизъм за търсене на отговорност, отчетност и освобождаване на главния прокурор и разделяне на Висшия съдебен съвет на два съвета - прокурорски съвет, в който повечето членове да се избират от парламента, и съдебен съвет, в който мнозинството членове да се избират от съдиите. Последните две предложения биха изисквали конституционна промяна.

Сред останалите приоритети на “Продължаваме промяната” е създаване на временна комисия за усъвършенстване на Изборния кодекс. Партията направи такова предложение и по време на обсъждането на последните промени в изборния закон, с които ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина и на практика обезсмислиха машинното гласуване, но то не беше прието.

Проекторешението предвижда и продължаване на подкрепата за Украйна до края на войната, която Русия започна.

Първият мандат за правителство беше връчен на ГЕРБ - партията с най-много депутати в Народното събрание след изборите на 2 октомври. Партията предложи правителство начело с Николай Габровски, но то не събра достатъчно подкрепа в Народното събрание и не беше избрано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG