Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Желаем ви успех". Денков събра почти всички партии на обща среща


Акад. Николай Денков се срещна с пет от седемте партии в парламента в петък. Някои останаха само за кратко.
Акад. Николай Денков се срещна с пет от седемте партии в парламента в петък. Някои останаха само за кратко.

„Продължаваме промяната“ проведе съвместна среща с пет от седемте партии в парламента в петък. Разговорът се водеше от бившия министър на образованието Николай Денков, а до него седяха Кирил Петков и Асен Василев, които също се включваха в разговора.

Денков е кандидатът за министър-председател на ПП, който беше номиниран в четвъртък. Дотук се стигна след като депутатите не приеха предложения от ГЕРБ кандидат за премиер Николай Габровски.

Това беше първата среща, инициирана от Денков, на която се обсъжда как и дали ще се сформира правителство с втория мандат на ПП. Досега преговорите на ГЕРБ се водеха на срещи само между две партии и за първи път от изборите през октомври толкова много лидери на партии са на съвместни преговори.

Денков откри като представи приоритетите на ПП, около които той се надява, че партиите ще могат да се обединят. След това Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази недоволството си от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Желаем ви успех. Ако успеете да намерите съмишленици, вероятно ще съставите кабинет и ще го предложите и тогава ще видите нашия вот“, каза тя. Малко след това ГЕРБ напуснаха залата.

ДПС също основно критикува ПП по време на изявление на лидера на партията Мустафа Карадайъ. Той каза, че е очаквал от Денков да адресира проблемите, които ДПС в миналото са изтъквали като проблемни в действията на Петков и Василев. Тази партия също си тръгна след изказването си.

От БСП говори депутатът Георги Свиленски, който каза, че се радва, че ПП вече не смятат за приоритет ревизирането на промените в Изборния кодекс. БСП са основни поддръжници на хартиеното гласуване, редом с ДПС и ГЕРБ. Сега обаче левицата е готова за преговори, след като това вече не е червена линия за ПП.

Христо Иванов говори от името на „Демократична България“, които още вчера заявиха подкрепата си за правителство с премиер Николай Денков. Иванов каза, че вижда много ясна заявка за диалог.

Последен се изказа Стефан Янев от „Български възход“, който каза, че партията е отворена да подкрепи всяко мнозинство в парламента с ясни политики.

Само „Възраждане“ не присъстваха на срещата.

ПП и ДБ общо имат само 73-ма депутати, което е много под необходимия минимум от 121 за мнозинство. Затова през ноември те предложиха формула за правителство на малцинството с втория мандат, но при определени гаранции от другите партии.

Подобен кабинет е труден за сформиране, каза акад. Денков, но все пак той смята, че трябва да се опита.

Ако той не бъде реализиран, президентът трябва да даде трети мандат за съставяне на правителство. Радев трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина. Желание да го получат изявиха лидерите на БСП и БВ Корнелия Нинова и Стефан Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG