Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Едно добро начало". "Продължаваме промяната" предложи Николай Денков за премиер


Николай Денков
Николай Денков

Бившият министър на образованието Николай Денков е кандидатът за министър-председател на втората по големина парламентарна група „Продължаваме Промяната“ (ПП). Това съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на партията Кирил Петков.

Денков ще приеме папката с втория мандат от президента Румен Радев, след като стана ясно, че правителство с първи мандат няма да има. В сряда Народното събрание отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател с мандата на ГЕРБ.

ПП вече каза, че ще опита да реализира втория мандат заедно с „Демократична България“ (ДБ). Днес Денков посочи, че ще говори с всички парламентарно представени партии за подкрепа.

"Започваме разговори с всички политически сили, идеята е да видим какво може да ни обедини", каза Денков.

Той добави, че ще изпрати писмена покана до всички парламентарно представени партии за обща среща.

"Задачата е изключително трудна, отнасяме се отговорно и ще направим каквото зависи от нас", добави Денков.

Според Асен Василев ПП полага всички усилия вторият мандат да бъде успешен.

"Процесът, който организираме, е около една обща маса да седнат всички, ако това е възможно и ако те имат желание", каза той.

По думите му от 7-те партии в парламента 4 са седнали "на една обща маса". "Това не е достатъчно за подкрепата за кабинет, но е едно добро начало", каза Василев.

Той допълни, че четирите партии, които са се отзовали на председателския съвет, са освен ПП, и ДБ, БСП и "Български възход" (БВ).

"Смятаме да предложим кабинет на малцинството. Търси се съгласие по политиките, след това по структурата и състава на Министерския съвет", каза Василев.

През ноември ПП и ДБ предложиха формула за правителство на малцинството с втория мандат, но при определени гаранции от другите партии. След като ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промени в Изборния кодекс, представители на ПП казаха, че това обезсмисля втория мандат.

Ако той не бъде реализиран, президентът трябва да даде трети мандат за съставяне на правителство. Радев трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина. Желание да го получат изявиха лидерите на БСП и БВ Корнелия Нинова и Стефан Янев.

В четвъртък Румен Радев каза, че е готов да даде допълнително време и за носителите на втория мандат за съставяне на правителство. ГЕРБ получи повече от два месеца, преди да ѝ бъде връчен мандатът. Президентът каза няколко пъти, че ще връчи третия мандат след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегнат избори през зимата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG