Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълно ликвидиране на машинното гласуване." ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промените в Изборния кодекс


Надежда Йорданова (ДБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС)
Надежда Йорданова (ДБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС)

Парламентът окончателно прие промените в Изборния кодекс, които върнаха хартиените бюлетини и премахнаха протоколите от машинното гласуване. Това се случи гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП на две заседания в четвъртък и петък, продължили общо над 40 часа.

В края на заседанието в петък депутатите от трите партии решиха да отложат с 2 години въвеждането на избирателен район “Чужбина”, който би позволил на българите извън страната да избират свои депутати.

“Събрахте се, две седмици ГЕРБ, ДПС и БСП приемаха промените си в Изборния кодекс. Събрахте се”, каза от парламентарната трибуна Асен Василев от “Продължаваме промяната”, намеквайки, че това е основа за бъдещо редовно правителство в този парламент.

“Дай Боже”, отговори Йордан Цонев от ДПС, който водеше заседанието.

Срещу промените в изборния закон, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП имаше три протеста през последните седмици. Демонстрациите бяха подкрепени от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ), които се противопоставят на измененията. Според тях, те отварят вратата за манипулации на изборните резултати.

Хартиените бюлетини и машините

Промените в Изборния кодекс, приети на второ четене, предвиждат в изборните секции с над 300 избиратели да се гласува смесено - с машини и хартиени бюлетини. Досега в тях можеше да се гласува само машинно. В секциите с под 300 избиратели ще се гласува само на хартия, както и досега.

Машините за гласуване вече няма да отпечатват протоколи след края на изборния ден, а разписките от всеки вот ще се приемат за бюлетини и ще се броят ръчно от секционните комисии заедно с хартиените бюлетини. Това на практика обезсмисля машинното гласуване.

Резултатите ще се пазят в паметта за машините, но само за доказателство при съмнения за манипулации.

“Уж този законопроект беше само за връщане на хартиената бюлетина във всички секции. Бързо стана ясно, че истинската цел е била пълното ликвидиране на машинното гласуване и машинното отчитане на вота”, каза Надежда Йорданова от “Демократична България”, цитирана от Медиапул.

Формацията предложи гласовете да се броят в центрове за преброяване, в които да работят комисии, различни от секционните, но избирани на същия принцип. Според “Демократична България” това би довело до намаляване на грешките при преброяването на гласовете. Предложението беше отхвърлено - подкрепиха го само ПП, ДБ и “Български възход”.

Район “Чужбина”

Народните представители запазиха съществуването на район “Чужбина”, след като ГЕРБ не подкрепи собственото си предложение за премахването му. След това обаче партията на Бойко Борисов предложи районът да се въведе от 1 януари 2025 г., а решението беше прието.

“Току-що сложихте район “Чужбина” във фризера и го пратихте в небитието, каза Надежда Йорданова от “Демократична България”, която гласува срещу предложението за отлагане на въвеждането му.

В момента този текст от изборния закон не се прилага, защото няма методика за определяне на мандатите.

Сред промените е, че избирателите вече няма да гласуват в “тъмни стаички”, а зад паравани. Беше въведено и видеонаблюдение и заснемане на броенето на бюлетините в изборните секции.

В края на ноември на 18-часово среднощно заседание на правната комисия ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП одобриха връщане на хартиената бюлетина. Те мотивират предложенията си с твърдения за манипулация на машинния вот, които бяха опровергани от експерти, и с недоказаната теза, че машинното гласуване намалява избирателната активност.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” се противопоставят на тези промени с аргумента, че връщането на хартиените бюлетини ще увеличи изборните измами. Те призоваха за протести срещу законовите промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG