Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кодовете, кодовете, кодовете... Какво са те и какво може да се прави с тях


Снимката е от предсрочните парламентарни избори през октомври 2022 г.
Снимката е от предсрочните парламентарни избори през октомври 2022 г.

Кодът на машините е манипулиран. Това е новата теза, с която ГЕРБ, ДПС и БСП атакуват машинното гласуване. Какво представлява кодът, може ли някой да го "държи" и да го използва, за да манипулира изборите? Отговорът на експертите е "не".

Първо бяха "машините на Мадуро". После проблемът беше във "флашките". Последва твърдение за манипулации, свързано с надписа "Дневникът е подправен". Сега всички партии, които искат връщане на хартиената бюлетина, имат нова теза - "кодът" на машините за гласуване е манипулиран.

За пръв път твърдението беше разпространено от Йордан Цонев от ДПС. Оттогава тезата се повтаря от представители на ГЕРБ, БСП и ДПС, които не дават доказателства за думите си. Именно с гласовете на тези партии правната комисия в парламента прие законови поправки, които връщат хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване.

Възможно ли е изобщо някой да "държи" кода на машините за гласуване и така да манипулира изборите, както твърдят ГЕРБ, ДПС и БСП? Експерти, с които Свободна Европа говори, казаха, че това е невъзможно. Същото каза и директорът на фирмата, която поддържа машините.

Кодът на машините за гласуване е инструкцията, по която те работят. Той се нарича изходен код и на практика представлява текстови файл.

Физически се съхранява от Централната избирателна комисия (ЦИК). Може да бъде видян от всяка от участващите в изборите партии и коалиции, но не може да бъде "взет". Дори това да стане, с него нищо не може да се направи, защото за да заработи, е нужна оторизацията му от две страни. При инсталирането му на машината, се генерира алгоритъм, еднакъв за всички машини. Той също се пази в ЦИК, не може да бъде променен и помага да се сравни дали е подменен кодът.

Процедурата е такава, че няма как да има човешка намеса и вотът да бъде подправен, казват още експертите. Машините за гласуване имат много етапи на проверки, които да не позволят това.

Как започна тази атака срещу машинното гласуване и какви са фактите? Отговорът е в следващите редове.

Какво казват ДПС, БСП и ГЕРБ

За пръв път твърдението, че кодът на машините е манипулиран, беше разпространено от Йордан Цонев от ДПС.

ДПС не иска с тези машини да се гласува повече.
Йордан Цонев, ДПС

"ДПС не иска с тези машини да се гласува повече и ще ви го кажа на чист български език - съмняваме се, че софтуерът им е манипулиран в полза на ПП и ДБ", каза той в предаването "Панорама" по БНТ на 18 ноември.

През следващите дни тези реплики - че кодът на машините за гласуване "е манипулиран", че "някой държи кодовете" и "краде изборите" - бяха повторени много пъти от представители на ДПС, ГЕРБ и БСП.

По време на дебатите в парламента за промените в Изборния кодекс в петък депутатът от БСП Георги Свиленски обвини ПП, че е "откраднала изборите".

Той каза, без да предоставя доказателства, че бившият премиер и съпредседател на партията Кирил Петков е обещал "да му даде кодовете" на машините в замяна на оттеглянето на законопроекта на БСП за промени в изборния закон. Петков каза, че Свиленски лъже и че ще го съди.

В неделя председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че е станала свидетел на разговора между Петков и Свиленски. По-късно през седмицата много депутати от БСП казаха същото. БСП управляваше в коалиция с "Продължаваме промяната" до лятото на 2022 г.

Депутати от ГЕРБ заговориха за "вълшебна флашка" и "вълшебни кодове" по време на дебатите. Фразите бяха първоначално употребени от водача на парламентарната им група Десислава Атанасова."

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, чиято партия не събра достатъчно гласове на последните избори и не влезе в парламента, също взе отношение по темата. Той написа в пост във Фейсбук, че ПП и ДБ са “откраднали изборите”, а твърдението си “подкрепи” с публикация на видеозапис от изказването на Свиленски в парламента.

В понеделник Софийската градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по твърденията на БСП за фалшифициране на изборите.

Твърденията за манипулации с "кода" на машините бяха разпространени именно от партиите, които прокараха законови поправки, които връщат хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Измененията предвиждат и преброяване на всички разписки от машините и зачитане на резултата от това преброяване за резултат от изборите - нещо, което на практика обезсмисля машинното гласуване.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс в пленарната зала все още предстои.

Срещу твърденията за манипулации на тези три партии застават представителите на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ). Според тях вотът не е и няма как да бъде подправен. Те казват, че истинската цел е да се върне възможността за дописване на изборните протоколи и превръщането на голямо количество бюлетини в невалидни, от което да спечелят "партиите на статуквото".

Какво представлява кодът

Когато се говори за "кодове" на машините за гласуване, много хора си представят код, който дава достъп до данните в машината и позволява на този, който разполага с него, да ги променя. Обаче не става дума за това.

Машините за гласуване работят с програми. Програмите се пишат с кодове. Кодът представлява инструкцията, по която работят машините. Той се нарича изходен код и е написан от ИТ специалисти, програмисти.

Изходният код на всеки софтуер на практика представлява текстови файл. В него е описан целият процес на работа с машината.

Изходният код на всеки софтуер на практика представлява текстови файл на програмен език. В него е описан целият процес на работа с машината.

Например когато избирателят постави картата в машината, в кода е записано, че екранът трябва да светне и на него да се покаже списък с партиите, за да може гласуващият да натисне и избере някоя от тях.

Също така в кода е записано когато той гласува, да излезе контролна разписка, на която е отпечатан изборът му. И така нататък - до разпечатването на протокола в края на изборния ден.

Това каза пред Свободна Европа Даниел Христов, експерт по електронно управление и електронно гласуване.

"Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код", написа в профила си във Фейсбук в понеделник бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който сега е депутат от "Демократична България". Той е компютърен специалист и основен говорител в парламента по въпроса за машините.

Къде е този код

Този изходен код се съхранява в ЦИК. Той е достъпен за представители на партиите и коалициите, които участват в изборите.

Партиите могат да изпратят свои експерти, за да разберат как работят програмите.
Веселин Тодоров, "Сиела Норма"

"Това са програмите, работещи в машините. Партиите могат да изпратят свои експерти, за да разберат как работят програмите", каза Веселин Тодоров в понеделник пред Нова телевизия.

По начин, определен от ЦИК (в контролирана среда, в присъствието на ДАНС), преди изборите кодът е достъпен за всички партии и коалиции.

За първи път това стана преди последните избори през октомври, като желание да видят кодовете заявиха ПП, ДБ и ГЕРБ. В крайна сметка единственият отишъл се оказва Божидар Божанов от ДБ, каза самият той пред Свободна Европа.

Божанов добави, че ДБ предлага всички заинтересовани граждани да имат достъп до кода.

Какво се прави с кода

Изходният код може да бъде разгледан, за да се види как работят машините. Нищо повече. Всяка партия може да заяви достъп до кодовете в ЦИК.

"Ако притежавате тези инструкции, които описват метода на работа на машините, имате прозрачност на механизма им на работа. Освен да ги прочетете, за нищо друго не можете да ги използвате", каза Даниел Христов.

"Това не е код за отключване или шифър, с който може да се манипулира. Това е набор от инструкции, с които работи машината", добави той.

Тодор Галев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, каза пред Свободна Европа, че дори някой да разполага с кода, той ще му е безполезен.

Какво представляват "ключовете"

Преди избори кодът се качва на машините и се оторизира (подписва) електронно с т.нар. ключове. Това е криптографски алгоритъм, който има публична и частна част.

За да заработи кодът на машините, трябва да е подписан с точно определен ключ. Ключовете се генерират и контролират от ЦИК, която държи частния ключ и само тя има достъп до тях. Публичният ключ се намира в съответния сертификационен орган, който е дал сертификат за сигурност, каза Тодор Галев.

По същество всеки секюрити сертификат (електронен подпис, онлайн банкиране) представлява същото и работи на същия принцип - с публичен и частен ключ.

По думите на Веселин Тодоров от "Сиела Норма" върху машините "може да работи само нещо, подписано със специален ключ, който се генерира от ЦИК".

Ключовете служат и за това да се види впоследстие дали на машината е поставен правилният код, софтуер.
Даниел Христов

"Ключовете служат и за това да се види впоследстие дали на машината е поставен правилният код, софтуер", каза Даниел Христов.

Ако този ключ бъде предоставен на някого извън ЦИК, той може да направи друг софтуер, който да инсталира на машините, каза Божидар Божанов. Той обаче изключи такава възможност.

"Това означава да работят в конспирация ЦИК, "Сиела норма", изпълнителната власт и партиите наблюдатели на изборите, което е малко вероятно", каза той.

И още едно ниво на защита

Има и още едно ниво на защита - т. нар. хешкодове или хешове. Те се генерират, когато изходният код се инсталира на машината.

За да стане изходният код четим, той се компилира - превежда се на машинен език и става двоичен. Тогава с него се създава т.нар хешкод (алгоритъм с цел уникалност). Той не може да бъде подправен. Оттам насетне, каквото и да бъде променено в оригиналния код, този хеш няма да съвпадне.

"По този начин се гарантира, че никой не е пипал по кода", каза Тодор Галев.

Компилирането се извършва от ЦИК при стриктни мерки за сигурност. Тогава се произвежда хешът, който ЦИК запазва и използва при съмнение, че машината не работи коректно.

В такъв случай ѝ се дава команда да покаже хешкода си и ако той не съвпадне със запазения от ЦИК, значи нещо не е наред с нея.

Може ли с кодовете да се манипулират изборите

Кодовете не позволяват да се манипулират машините, те просто съдържат инструкция за работата им. Експертите, с които Свободна Европа говори, казват, че това е невъзможно.

"Изглежда като нещо повече от невъзможно, дори странен звучи въпросът", каза Даниел Христов.

"Машините имат множество етапи на проверки, които да не позволят манипулиране на кода", каза Тодор Галев.​

"Една огромна конспирация"

Според Божидар Божанов "опорните точки на хартиеното мнозинство" целят да подкопаят вярата в машинното гласуване и да оправдаят връщането на хартиените бюлетини. Според депутата от "Демократична България" именно връщането на хартиените бюлетини предпоставя манипулации на изборните резултати.

Тодор Галев определи като "конспирация, създадена по политически причини" внушенията за опасността при машинното гласуване.

Това е желание да се създаде една огромна конспирация, на която много хора да повярват.
Тодор Галев

"Това е желание да се създаде една огромна конспирация, на която много хора да повярват", каза той.

По думите му машинното гласуване е същото като електронните подписи и електронното банкиране, в които никой не се съмнява. Той каза още, че фалшивите новини за машинното гласуване са довели до спад на доверието в него.

"Ние [Центъра за изследване на демокрацията] се занимаване със следене на невярната информация в медиите и мога да кажа, че недоверието в машинното гласуване нарасна", каза Галев пред БНР.

Той припомни, че при гласуване с хартиена бюлетина има над 600 хиляди невалидни бюлетини, а когато се използват машини, те падат до няколко хиляди.

Във вторник Божидар Божанов каза пред Свободна Европа, че изказванията на политици за достъп до кодовете на машините за гласуване "сред експертната общност звучат комично, появиха се вицове, колажи".

"Но с този тип говорене от трибуната на Народното събрание колегите рушат доверието в изборния процес. Много се надявам това да не е съзнателно, а плод на някакво неразбиране", каза той.

Първата поръчка за купуване на машини за всички секции беше направена в края на 2020 г., когато ЦИК беше оглавявана от номинирания от ГЕРБ Александър Андреев. Поръчката за 9600 устройства (на "Смартматик") беше спечелена от "Сиела Норма".

Машинното гласуване беше въведено на изборите през април 2021 г., когато все още управляваше третият кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ. Тогава действаше законът, приет по-рано по предложение на ДПС и с гласовете на ГЕРБ. Според него на този вот машинно се гласуваше в секциите с над 300 избиратели, като можеше да се избира устройство или хартиена бюлетина.

След като партията на Бойко Борисов вече не беше на власт, в 45-ото Народно събрание с гласовете на "Има такъв народ", БСП, ДБ и "Изправи се! Мутри вън" беше прието в секциите с над 300 избиратели да се гласува само машинно. Това се случи на изборите през юли и ноември 2021 г., както и октомври 2022 г., когато ГЕРБ спечели.

XS
SM
MD
LG