Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тройно броене". Депутатите си пуснаха химна в полунощ и премахнаха машинните протоколи 


Георги Свиленски от БСП беше сред най-активните застъпници на хартиените бюлетини.
Георги Свиленски от БСП беше сред най-активните застъпници на хартиените бюлетини.

Машините за гласуване вече няма да отпечатват протоколи след края на изборния ден, а разписките от всеки вот ще се приемат за бюлетини и ще се броят ръчно от секционните комисии заедно с хартиените бюлетини. Това прие парламентът в ранните часове на петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Преди това трите партии, наричани от “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България” (ДБ) - “хартиената коалиция”, върнаха гласуването с хартиени бюлетини и в секциите с над 300 избиратели. В предишния вариант на Изборния кодекс в тях вотът се упражняваше само машинно.

Гласуването на промените в изборните правила продължи от 9:00 часа сутринта в четвъртък до 2:54 часа в петък сутринта. Малко преди да премахнат машинните протоколи, по предложение на Цончо Ганев от “Възраждане” депутатите си пуснаха националния химн в полунощ и станаха на крака. Успоредно с пленарното заседание отвън се проведе и трети пореден протест в подкрепа на машинното гласуване.

Преди това, освен връщането на хартиените бюлетини в големите секции, беше прието избирателния район “Чужбина” все пак да не бъде премахван, както предвиждаше първоначалния проект за нов Изборен кодекс, гласуван на 18-часово заседание на правната комисия. Няма обаче яснота дали този текст от закона ще продължи да бъде “кух” или новият изборен район ще заработи на практика.

Мнозинството, подкрепящо хартиените бюлетини, реши още в секциите за гласуване да няма тъмни стаички, а паравани, отхвърли идеята за преброителни центрове, както и въвеждането на сканиращи устройства при пускане на бюлетините в урната.

Изоставено беше и предложението нови сакции в чужбина вече да се разкриват при 100 заявления за гласуване, вместо при настоящите 40. Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да бъде увеличаван от 15 на 25 членове и няма да се сменя след всеки парламентарен вот.

Машини за гласуване или принтери?

Премахването на машинните протоколи беше въведено по предложение на ГЕРБ въпреки критиките от ПП и ДБ, че така устройствата ще се превърнат в обикновени принтери за разписки. Отпчатването на протоколи от машините елиминираше възможността за грешки при смятането на вота след края на изборния ден.

След поправката на Изборния кодекс, прокарана от ГЕРБ, ДПС и БСП сега членовете на секционните комисии ще трябва да броят на ръка пуснатите хартиени бюлетини, отпечатаните от машините разписки и накрая да ги събират, за да получат общия резултат от гласуването в секцията.

“Тройно броене предлагате вие - хартията, изрезките и трето - ще се сумират двете. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история. Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка”, изрази недоумението си Мартин Димитров от ДБ.

Съпредседателят на ПП Асен Василев пък няколко пъти отбеляза, че без машинни протоколи информацията за упражнения вот с всяка отделна машина ще може да бъде изисквана само при завеждане на съдебно дело. По думите му това означава, че за проверката на резултати на всяка от над 12-те хиляди секции ще трябва да бъде завеждано отделно дело.

Затова Василев и Божидар Божанов от ДБ предложиха досегашните машинни протоколи да продължат да се отпечатват заедно с ръчното броене на върнатите в големите секции хартиени бюлетини. Това обаче беше отхвърлено от ГЕРБ, ДПС и БСП.

От ПП и ДБ неколкократно казаха от трибуната, че това е предпоставка за голямо забавяне на резултатите от следващите избори, както и за много грешки при изготвянето на изборните протоколи. Мнозинството обаче реши да приключи разискванията. Последва предложение от Ганев да бъде пуснат химнът, което беше посрещнато с готовност от председателстващия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ. Той дори предложи да го пусне от телфона си, “ако няма техническа възможност”.

Малко след това последните промени в Изборния кодекс бяха гласувани и близо 18-часовото пленарно заседание на Народното събрание беше закрито.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG