Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина. На следващите избори ще се гласува смесено


Радомир Чолаков и Хамид Хамид по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс, 1 декември 2022 г.
Радомир Чолаков и Хамид Хамид по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс, 1 декември 2022 г.

Парламентът върна хартиената бюлетина като алтернатива на машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше решено във всички секции да се гласува смесено - и с машини, и с хартиени бюлетини. "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ), "Възраждане" и "Български възход" (БВ) гласуваха "против".

Това стана по време на окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс (ИК) в четвъртък.

Работата на парламента продължава. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП парламентът прие заседанието да продължи докато не бъдат обсъдени и гласувани всички предложения за промени в Изборния кодекс.

Депутатите на ДБ и ПП напуснаха пленарната зала след гласуването на връщането на хартиената бюлетина. По-късно, след като без тях парламентът гласува няколко параграфа от ИК, се върнаха. По-рано днес те призоваха за протест срещу хартиената бюлетина. Той е организиран от 18.30 часа в четвъртък пред Народното събрание.

Няма да има машини скенери

Депутатите не приеха предложението на ДПС вместо сегашните машини да се използват т.нар. скенери.

Предложението се появи по време на дебатите. То предвиждаше досегашните машини с тъчскрийн да бъдат заменени с машини, които сканират бюлетините. Това трябваше да стане най-рано на местните избори през 2023 г.

Преди да стигнат до гласуването на това предложение, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП за кратко отмениха изцяло машинното гласуване. Предложението беше отново на ДПС и беше обвързано с предложението за въвеждане на машини, които да сканират бюлетините, които за целта трябва да са хартиени.

При гласуването обаче ГЕРБ и БСП промениха мнението си, гласуваха "против" и така мнозинството в парламента не прие въвеждането на сканиращите устройства.

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че "когато се насили волята на българския народ изнасят депутатите с бял автобус". По време на протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г. депутатите бяха изведени от парламента с бял автобус.

"Не ни плашете с белия автобус. Няма нищо страшно. Щом трябва, ще влезем отново в автобуса“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Без центрове за преброяване

Парламентът отхвърли предложението за създаване на центрове за преброяване на гласовете от избори. Идеята беше на „Демократична България“ (ДБ) и беше представена като отговор на идеята за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване.

Предложението предвиждаше и преброителни комисии, които да се назначават от районните избирателни комисии и да отговарят за определени участъци. Според проекта комисиите щяха да броят гласовете и да изготвят протокол с резултатите. Предложението беше аргументирано с това, че връщането на хартиените бюлетини ще затрудни секционните комисии, защото преброяването им и съставянето на протоколите отнема повече време и позволява повече грешки.

„Какво предлагате, за да намалим грешките, които ще са с хиляди след връщането на хартиените бюлетини? Ние това предлагаме“, каза Мартин Димитров от „Демократична България“ по време на дебатите.

Срещу предложението за т.нар. преброителни центрове гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и БСП, а го подкрепиха „Продължаваме промяната“ и „Български възход“.

Без "тъмна стаичка"

Депутатите гласуваха и за част от другите предложения за промени в Изборния кодекс. Основните промени, които бяха подкрепени от мнозинството, беше въвеждане на видеонаблюдение и заснемане на броенето на бюлетините в изборните секции.

Депутатите решиха също избирателите да не гласуват в кабини, а зад паравани, които да пазят тайната на вота при гласуване с машина или хартиена бюлетина. Предложението е на БСП и беше подкрепено от всички парламентарни групи.

И двете предложения бяха мотивирани с желанието на партиите за намаляване на злоупотребите при гласуване и преброяване на гласовете.

Мнозинството депутати обаче не подкрепиха разширяването на Централната избирателна комисия (ЦИК). Проектът предвиждаше броят на членовете на ЦИК да се увеличи от 15 на 25 с възможност за обновяване на състава след всеки избор. Предложението беше на БСП и „Възраждане“ и беше подкрепено от правната комисия, но в пленарната зала го подкрепиха само формациите, които към този момент нямат свои представители в изборната комисия – „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Български възход“.

Остава район "Чубжина"

Народните представители запазиха съществуването на район „Чужбина“, след като ГЕРБ не подкрепи собственото си предложение за премахването му. Необходимите заявления за разкриване на нова секция в чужбина остават 40. Първоначално ГЕРБ предложи заявленията да се увеличат на 100, но след изявление на председателя на партията Бойко Борисов депутатите от партията се отказаха от предложението си.

Най-спорните промени в законопроекта за промяна на изборните правила обаче са връщането на масовото използване на хартиените бюлетини и изискването разписките от машините за гласуване да се броят и резултатите да се приемат като резултати от изборите – нещо, което на практика обезсмисля машинното гласуване.

В края на ноември на 18-часово среднощно заседание на правната комисия ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП одобриха връщане на хартиената бюлетина. Те мотивират предложенията си с твърдения за манипулация на машинния вот, които бяха опровергани от експерти, и с недоказаната теза, че машинното гласуване намалява избирателната активност.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се противопоставят на тези промени с аргумента, че връщането на хартиените бюлетини ще увеличи изборните измами. Те призоваха за протести срещу законовите промени.

През последните седмици два пъти имаше протести срещу промените в Изборния кодекс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG