Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов протест пред парламента се обяви срещу връщането на "хартиените измами" на изборите 


Протестът срещу връщането на хартиените бюлетини във вторник беше организиран от инициатива "Правосъдие за всеки".
Протестът срещу връщането на хартиените бюлетини във вторник беше организиран от инициатива "Правосъдие за всеки".

Няколкостотин граждани се събраха във вторник вечерта на нов протест пред парламента срещу евентуалното връщане на хартиените бюлетини, прокарано с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП чрез промени в Изборния кодекс.

Демонстрацията беше организирана от гражданската инициатива “Правосъдие за всеки”. След като миналия четвъртък депутатите от “Продължаваме промяната” (ПП) забавиха с процедурни хватки окончателното приемане на промените в пленарната зала, дебатите по тях продължиха и в петък. В четвъртък предстои окончателното гласуване по темата.

Първият подобен протест беше организиран на 18 ноември. Във вторник участниците в него заявиха, че ще настояват президентът Румен Радев да наложи вето на поправката в Изборния кодекс, ако тя бъде прокарана от мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП.

“Въпреки че знаем, че сме малцинство - 53-има депутати, показваме, че няма да отстъпим от принципите и че независимо от това колко невъзможна изглежда тази битка, ние няма да се предадем”, каза пред протестиращите съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков.

По думите му привържениците на хартиените бюлетини в парламента “знаят, че вероятно ще се отива на избори и това, което искат, е следващите избори да бъдат направени по стария начин от годините на прехода, с хартиени измами”.

Петков декларира, че с колегите му от ПП в четвъртък ще са готови “колкото време трябва в зала да не даваме зелена светлина на хартиената бюлетина”.

С подготвяните промени в Изборния кодекс беше прието разписките от машините за гласуване да се считат за бюлетини и да се броят те, а не да се използват данните от устройствата.

С гласовете на трите партии беше премахнат многомандатен изборен район извън страната, който беше одобрен с предишните промени и на практика предстоеше да бъде въведен. Беше премахнат и общественият съвет към Централната избирателна комисия.

Тези промени бяха предложени и приети между първо и второ четене на законопроекта в парламентарната правна комисиябез обществено обсъждане и без мотиви на заседание, продължило цяла нощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG