Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трети протест пред парламента защити машинното гласуване като "гаранция за честен вот"


Промените в Изборния кодекс, с които ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха гласуването с хартиени бюлетини и в големите секции с над 300 избиратели, провокираха трети пореден протест пред парламента в защита на машинното гласуване в рамките на десетина дни.

Демонстрантите започнаха да се събират около 18:30 часа, докато в Народното събрание все още продължаваше заседанието на депутатите. С гласовете на трите партии, прокарали връщането на хартиените бюлетини, то беше удължено до окончателното приемане на всички корекции на изборните правила.

Същото мнозинство прокара поправката на Изборния кодекс на 18-часово заседание на правната комисия. Преди седмица депутатите от “Продължаваме промяната” (ПП) забавиха с процедурни хватки окончателното приемане на промените в пленарната зала.

“Тези хора, които в момента стоят на студа и дъжда, имат голям принос, защото показват на хората вътре, че не могат съвсем набързо да прекарат нещата”, заяви пред протестиращите съпредседателят на “Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, докато множеството скандираше “Мафията - вън”.

Според Божидар Божанов от “Демократична България“ (ДБ) през последните седмици се правят опити хората да бъдат манипулирани, че има кодове и машинации.

“Ние защитаваме машинното гласуване, което е гаранция за честен вот. А честният вот е гаранция за свободата на демокрацията“, каза още Божанов.

Двете партии призоваха по-рано през деня симпатизантите си да протестират пред парламента. Депутатите им напуснаха пленарната зала, след като колегите им от ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно приеха връщането на хартиените бюлетини във всички изборни секции.

“Вкараха ни в този забележителен качамак, който не знам българския парламентаризъм по толкова важен въпрос дали го е наблюдавал. Или става въпрос за тежка аматьорщина, или за абсолютно безотговорно движение към целенасочено създаване на хаос на местните избори, за да могат да си свършат каквото решат”, коментира в кулоарите съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Срещу промените в Изборния кодекс вече бяха организирани два протеста пред парламента - на 18 ноември, както и във вторник тази седмица.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше премахнат многомандатният изборен район извън страната, който беше одобрен с предишните промени и на практика предстоеше да бъде въведен. Беше премахнат и общественият съвет към Централната избирателна комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG