Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП и ДБ предложиха формула за правителство на малцинството с втория мандат


Лидерите на двете формации дадоха съвместен брифинг
Лидерите на двете формации дадоха съвместен брифинг

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) имат готовност заедно да работят за формиране на правителство на малцинството с втория мандат. Лидерите на двете политически сили съобщиха на съвместен брифинг в парламента условията, при които това може да се случи.

"Това правителство ще е с ясна визия, стратегия и план, като трябва да има и определени гаранции, че парламентът е способен да работи в такъв формат на малцинство", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Двете формации общо имат само 73-ма депутати, което е много под необходимия минимум от 121 за мнозинство. Президентът Румен Радев все още не е приключил консултациите с партиите. Остава последната формация - "Български възход". След това той трябва да връчи първия мандат на победителя на изборите ГЕРБ-СДС, които обаче е малко вероятно да съставят кабинет, тъй като няма да получат достатъчно подкрепа.

Радев вече каза, че ще даде третия мандат чак след Нова година, за да може, ако не се състави кабинет, новите избори да са през март. Не е ясно коя партия ще избере той тогава, каквото му позволява законът.

"Абсолютно сме наясно, че правителство на малцинството в този парламент е най-лошата опция. Затова трябва да започне много внимателен процес на оглеждане какво всъщност може да се направи. И много се радваме, че днес той ще започне", каза Христо Иванов.

Петков уточни, че ще внесат в деловодството на парламента пакет от законови промени и очакват да получат подкрепа за тях преди президентът да им връчи втория мандат като втора политическа сила.

Бившият премиер изброи кои са тези предложения:

- Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс (за връщане на хартиената бюлетина);

- Внасяне на предложение за изменение на Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор;

- Приемане на първо четене на промени в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство;

- Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета при залагане на 3% дефицит;

- Приемане на изменения в закона, уреждащи процедурата по избор на ръководителите за службите за сигурност - ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да ги ръководи ефективно без намесата на президента;

- Приемане на промени в НПК, с които да се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат съдът да извършва определени разследващи действия;

- Приемане на законопроекта на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от МС и да се избира от НС;

- Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и на Стратегическия план за земеделие;

- Насрочване и разглеждане в зала на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

Христо Иванов допълни, че всичко това е предмет на преговори и съвместно изработване, което тепърва започва, и ДБ ще търсят отразяване на техните приоритети.

"Така че да видим дали е възможно да се изработи формула, при която смятаме, че можем да обещаем на гражданите, че ще изпълним тези задачи, въпреки цялата сложност на ситуацията", каза още той.

Асен Василев коментира, че ще очакват подкрепа от всички партии в парламента и че тези законови промени могат да бъдат приети до Коледа.

Според него ГЕРБ са "импотентни" да съставят кабинет, затова и връчването на мандатите се бави, но президентът трябва да се забърза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG