Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев смята да връчи третия мандат догодина, за да няма избори преди март


"Демократична България" на консултации с президента Румен Радев, 21 ноември 2022 г.
"Демократична България" на консултации с президента Румен Радев, 21 ноември 2022 г.

Следващите предсрочни парламентарни избори не трябва да се провеждат през януари или февруари 2023 г., а по-скоро през март. Това каза президентът Румен Радев по време на на консултации с „Демократична България“ (ДБ). Затова, ако се стигне до третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Радев планира да го връчи след Нова година. Той оправда забавянето със стремежа да се избегне вот през зимата.

“Аз си нося тази отговорност, поел съм я”, каза Радев.

Срещата му с ДБ е предпоследна от поредицата, която президентът провежда с партиите в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Консултациите започнаха в края на октомври с ГЕРБ, продължиха с "Продължаваме Промяната" (ПП), ДПС, "Възраждане" и БСП. Предствои единствено среща с “Българския възход” (БВ).

Близо два месеца след поредните предсрочни парламентарни избори Радев все още не е връчил първия мандат за съставяне на правителство, който по право се пада на ГЕРБ. По този начин времето между избори и връчване на първия мандат вече е рекордно за последните повече от 20 години. През това време - до връчването на евентуален трети мандат след Нова година - ще управлява настоящото служебно правителство на Радев.

На срещата с ДБ президентът каза, че ако всички партии “кажат, че са готови да правят предизборна кампания през декември, Коледа, празниците, Нова година, и да отидат на избори в най-тежките условия”, той ще се съобрази.

“Веднага давам един след друг мандатите”, каза Радев.

По думите му в парламента гражданите очакват “консолидации по приоритети, но това не се случва и се отива в друга посока - на чертаене на нови разделителни линии".

По-голямата част от 40-минутния разговор между Радев и ДБ премина в нападки на президента към десните за позицията им за изпращането на военна помощ за нападнатата от Русия Украйна и превъоръжаването на армията.

"Крайно критичен съм към вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим", каза Радев на представителите на ДБ.

Лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че не е очаквал срещата при президента да се фокусира върху темата за военната помощ за Украйна.

"Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, но няма проблем да проведем този диалог", каза той.

На 3 ноември парламентът прие България да изпрати военна помощ на Украйна и да укрепи собствените си отбранителни способности. Това стана по предложение на ДБ и ГЕРБ, подкрепено от гласовете на "Продължаваме промяната", ДПС и "Български възход". Президентът Румен Радев, "Възраждане" и БСП са традиционно "против".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG