Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме готов кабинет". Костадинов поиска от Радев да даде третия мандат на "Възраждане"


Костадин Костадинов настоя пред Румен Радев, че трябва да се проведе референдум за запазване на българския лев
Костадин Костадинов настоя пред Румен Радев, че трябва да се проведе референдум за запазване на българския лев

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи на консултациите при президента, че партията му е готова с правителство и ако получи третия мандат, ще го предложи на парламента.

"Имаме готов състав на кабинет. Ако стигнем до трети мандат, сме готови да го поискаме от Вас, разбира се, решението е Ваше", обърна се той към Румен Радев.

Държавният глава вече проведе проучвателни консултации за съставяне на редовно правителство с ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС. В сряда прие "Възраждане", остава да се срещне с "Демократична България" и "Български възход".

Според Конституцията, след края на консултациите той трябва да даде първия мандат на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС. Втория той трябва да връчи на наредилите се след тях ПП, а за третия може сам да избере партия.

"За нас задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната, която в момента трябва да изпълни НС. Дотогава сме готови да разговаряме и ще разговаряме с всяка политическа сила за важните въпроси", каза още Костадинов пред президента.

За първия мандат той коментира, че след като бъде връчен, могат да разговарят с ГЕРБ-СДС, но ще настояват на позициите, които са имали преди това. И като най-важна посочи запазването на националната валута.

Заедно с Костадин Костадинов на срещата дойде и депутатът Цончо Ганев
Заедно с Костадин Костадинов на срещата дойде и депутатът Цончо Ганев

Костадинов потвърди намерението си да инициира референдум за това дали България да влиза в еврозоната.

Румен Радев обаче изрази резерви и попита лидера на "Възраждане" как смята, че допитването може да е легитимно, предвид че вече сме поели ангажимент за присъединяването.

"Важно и спазването на законите. Съгласно закона за пряко участие на гражданите провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, е невъзможно. Ограничения има и в Конституцията. Международните договори имат приоритет", добави държавният глава.

Костадинов отговори, че подготвянето на референдума няма да засяга отмяна на плановете за присъединяването ни към Еврозоната.

"Въпросът на референдума ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи. Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това трябва да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики", уточни той.

Националистът изчисли, че при тези темпове на развитие България ще достигне 90% от средноевропейските доходи към 2040 г.

Президентът обаче наблегна на ситуацията в България с думите, че "кризите вече са в домовете ни" - социална, икономическа, проблеми в сигурността, война близо до нас, бежански натиск.

"Успоредно с това пред Народното събрание стоят и неотложни законотворчески дейности – приемането на бюджета, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и попълването на ръководствата на органите с изтекъл мандат", допълни Радев.

След тези изявления консултациите продължиха без медиите.

На излизане от "Дондуков 2" Костадин Костадинов каза, че след като и президентът не е съгласен с референдума за еврото, на "Възраждане" не им остава нищо друго, освен да започна подписка. Тя трябва да събере 500 000 гласа, за да има национален референдум, и той е убеден, че това ще стане.

Костадинов съобщи още, че е настоял пред Радев да сезира Конституционния съд за военната помощ за Украйна и за решението за закупуване на 8 изтребителя F-16. И за това обаче отговорът бил отрицателен.

Според Конституцията няма срок, в който президентът трябва да връчи първия мандат, но започне ли, процедурата вече е в точни рамки. Така ГЕРБ ще има 7 дни да върне мандата - изпълнен или не. Ако той е неуспешен, държавният глава трябва да връчи втория също до една седмица. И ПП ще имат седмица да го върнат.

В Конституцията не е записан срок, в който третият мандат трябва да бъде изпълнен или върнат. Тълкувателно решение от 1992 година обаче определя като разумен 7-дневния срок и при него за да има равнопоставеност с предишните два. Не се очаква Радев да даде третия мандат на "Възраждане", която е на различни позиции с повечето партии и няма как да получи подкрепа.

Междувременно на заседанието си в сряда служебното правителство реши, че "Възраждане" ще може безплатно да ползва държавен имот за офис. Такова право имат всички партии, минали 1% на последните избори. Те само нямат право да отдават тези имоти на други лица и да ги ползват за търговски цели.

Този, който партията получава, се намира на пл. ,,Петко Р. Славейков“ № 4-а, ет. 3. в район „Средец“. Той е с обща площ от 321,13 кв. м. В сградата се помещават още две партийни централи. На третия етаж до тази на Костадинов е партията на Мая Манолова "Изправи се, България", а на втория - централата на "Атака" и партийната телевизия на Волен Сидеров - "Алфа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG