Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът реши. България купува от САЩ още 8 изтребителя F-16


Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Парламентът одобри закупуването на нови осем изтребителя F-16 от САЩ. Решението беше взето в петък с голямо мнозинство от 162 гласа "за", "против" – 49 и 11 въздържали се.

Договорът за производство и доставка на първите осем изтребители F-16 Block 70 беше сключен през 2019 г. Те трябваше да бъдат доставени през 2023 г., но по-късно САЩ съобщиха, че доставката им ще закъснее заради забавяния, предизвикани от пандемията от COVID-19. През април тази година стана ясно, че САЩ са предоставили на България и нова оферта за закупуване на още 8 изтребители F-16, която е "съпоставима" с първия договор.

В петък парламентът одобри втория етап от проекта за инвестиционен разход за придобиването на допълнителните 8 самолета. Той беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България", "Български възход" и повечето депутати на "Продължаваме Промяната". Десет от тях се въздържаха, а един гласува "против". Против решението бяха БСП и "Възраждане".

Офертата за втората доставка на американското правителство за допълнителните 8 самолета F-16 Block 70 е на обща стойност 1 320 769 818,00 щатски долара (2 588 708 843,28 лв., изчислени при курс от 1,96 лв. за долар).

В нея влизат 8-те изтребителя, боеприпаси, наземно оборудване и обучение на личен състав, авиационни управляеми ракети и тактическа радиосистема. Очаква се машините да пристигнат у нас през 2027 г., а плащането е разсрочено за десет години.

Какви бяха позициите на партиите

Румен Гечев от БСП се усъмни, че забавянето на първите осем самолета се дължи на кризата с COVID-19.

"Откъде-накъде българските данъкоплатци ще превеждаме на нередовен доставчик", каза той. Според него в Европейския съюз има други производители, които произвеждат самолети със същите качества.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" отговори на Гечев, че Block 70 е с най-модерната авионика, която съществува на пазара.

"Като казвате, че самолетите от НАТО са ви чужди, надявам се, че не искате самолети от Русия да ни охраняват", обърна се той към Гечев.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ ако парламентът не одобри този разход, България може да загуби възможността да придобие модерно въоръжение на сегашните цени и в сроковете, в които производителят предлага. По повод обвиненията на БСП, че така се отнемат пари за социални плащания Гаджев каза, че за първата годишна вноска е едва 15 млн. долара, следващата - 21 млн. долара, и 44 млн. долара на третата година.

От своя страна служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че в първия договор не е било заложено достатъчно въоръжение.

"Първият договор няма пълен боекомплект за всичките осем самолета, няма въоръжение "въздух-земя", няма високоточни оръжия. Затова има втори договор, в който се предвижда да се доставят и допълнителни резервни двигатели, радиолокационни станции, контейнери за целеуказване", посочи Стоянов.

"Ескадрилата F-16, ако вторите осем самолета пристигнат 2027 г., няма да придобие пълни оперативни бойни способности до края на 2029 - 2030 г.", каза още той.

В тази връзка Стоянов добави и че България се нуждае от "транзитна платформа", с която да охранява въздушното си пространство, тъй като жизненият цикъл на самолетите МиГ-29 ще завърши преди 2029 г.

През 2019 г. Народното събрание одобри първата част на договора, след което правителството преведе цялата сума от 1, 256 млрд. долара авансово. Първите самолети трябваше да бъдат доставени през 2023 г.

По-късно обаче САЩ съобщиха, че производителят Lockheed Martin изпитва забавяне заради нарушените световни вериги на доставките, предизвикани от пандемията от COVID-19. Посолството на САЩ съобщи в края на март тази година, че доставката ще бъде направена през 2025 г.

През април, когато се разбра за новото предложение за допълнителни 8 самолета, президентът Румен Радев го приветства и призова "да се бърза", защото на България са ѝ нужни още изтребители, за да може да охранява сама въздушното си пространство.

След решението на парламента от петък предстои правителствата на САЩ и България да уточнят всички подробности чрез преговори. След това договорът за покупката трябва да бъде ратифициран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG