Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ предлагат още 8 изтребителя за пълна ескадрила F-16. Радев призова да се бърза


Румен Радев
Румен Радев

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на до 8 самолета F-16 и оборудването към тях. Стойността на очакваната сделка е 1,673 млрд. долара, съобщи Министерството на отбраната на Съединените щати, цитирано от Ройтерс.

Това решение не задължава България да купи самолетите и предстоят обсъждания, коментира Министерството на отбраната в София. Президентът Румен Радев призова кабинета да не се бави и одобри идеята България да придобиe пълна ескадрила от 16 самолета.

Евентуалната покупка на още 8 американски самолети ще бъде втората сделка на България за съвременни американски изтребители. През 2019 г. София сключи сделка за доставката на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 на обща стойност 1,256 млрд. долара. Сделката беше одобрена от Народното събрание и правителството преведе авансово цялата сума.

Очакването беше първите самолети да бъдат доставени през 2023 г. По-късно Съединените щати обявиха, че производителят Lockheed Martin изпитва забавяне заради нарушените световни вериги на доставките, предизвикани от пандемията от COVID-19. Посолството на САЩ съобщи в края на март, че доставката ще бъде направена през 2025 г.

Американски представители са коментирали пред Ройтерс, че евентуалната нова сделка не е пряко свързана с инвазията на Русия в Украйна и искането на Киев към държавите от бившия Варшавски договор да предоставят старите си съветски изтребители МиГ, с каквито България разполага.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза в понеделник, че не би определил сделката като "заместване" на старо оборудване, но отказа повече детайли.

Източник на Ройтерс твърди, че сделката няма общо с войната в Украйна и е резултат от дългогодишните усилия на България да модернизира авиацията си.

Зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов коментира във вторник решението на Вашингтон.

"Това е елемент на американската вътрешна процедура. Оторизация от страна на Конгреса. Не се обсъжда още абсолютно нищо. Това решение не задължава, но и не дава правомощия по отношение на България", каза Божилов, цитиран от БТА.

"Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение", коментира във вторник и президентът Румен Радев. Той подкрепи идеята България да придобие пълна ескадрила от 16 самолета, заедно с необходимата за експлоатацията им инфраструктура.

Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с F-16 веднага след 2025 г., той лъже.
Румен Радев

Радев предупреди, че България няма да бъде в състояние да охранява сама въздушното си пространство само с първите 8 самолета. Той е бивш пилот и началник на военновъздушните сили на България.

„Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с F-16 веднага след 2025 г., той лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета“, каза Румен Радев.

Според него, ако правителството вземе бързо решение за новите осем самолета и "в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор", следващите осем самолета за пълноценна ескадрила "ще дойдат някъде 2027-2028 г". Това, според президента означава, че България ще може да носи бойно дежурство около 2030 г.

"Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на експлоатация на МиГ-29 ще стане още по-голяма“, каза Радев, цитиран от БТА.

В момента България разполага с 14 руски самолети МиГ, от които по-малко от половината летят. Те се поддържат в Русия, което вече е невъзможно, каза преди три седмици президентът Румен Радев. В края на март той разговаря с президента на Полша Анджей Дуда за възможността старите съветски изтребители да се ремонтират в Полша.

В момента въздушното пространство на България се охранява от самолети на съюзници от НАТО. Охраната на небето се извършва от испански Eurofighter и нидерландски F-35.

Министерството на отбраната в София няколко пъти вече потвърждава, че проучва възможностите за поръчка на още американски изтребители.

Одобрената от Вашингтон сделка в понеделник предвижда купуването на четири изтребителя F-16 C Block 70, други четири F-16 D Block 70, 11 двигателя, както и по още 11 комплекта специализирано радарно и друго оборудване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG