Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изпращане на бронежилетки за Украйна и ремонт на МиГ-29 в Полша. Радев с призив към правителството


Президентите на Полша и България Анджей Дуда и Румен Радев
Президентите на Полша и България Анджей Дуда и Румен Радев

Експертни екипи незабавно да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ- 29 с възможностите на полската индустрия и ВВС. За това са се договорили президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда, който е на работно посещение в София.

„Годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България доведоха на определен дефицит на способности и това изисква неотложни мерки за неговото преодоляване“, каза Румен Радев. Държавният глава каза, че особено критичен у нас е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича в края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да се очаква около 2030 г.

„Ако не предприемем спешни, неотложни мерки в това отношение, рискуваме да „загробим“ нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения, да компрометираме и самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва“, каза Румен Радев.

След срещата Радев каза, че са обсъдени и общите усилия за оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна. „Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население - бронежилетки, каски, особено в районите, където преобладава българското малцинство, което е подложено на обсада", посочи Румен Радев.

Изявлението на Радев е промяна в неговата позиция, както по отношение на изпращането на военна помощ за Украйна, така и по отношение на възможностите за поддържане на МиГ-29.

Преди седмица той каза, че призивът му „към Министерството на отбраната, към правителството на Република България е за неотложни мерки, срочни, така че да е ясно ще можем ли да поддържаме МиГ-29 в Руската федерация. Да се направи всичко възможно това да стане за българските самолети и екипажи. Ако това не е възможно, можем ли да го направим с друга съюзна държава. И ако това не е възможно да се търсят междинни решения с друга техника по друг начин, поне до 2030 година”. Призивът му към правителството дойде само часове след като Европейската комисия прие четвърти пакет от санкции срещу Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна.

Радев, който беше командир на ВВС предупреди, че летателният ресурс на двигателите на МиГ-29 е ограничен за около година и има проблем с носенето на дежурства.

България разчита изцяло на МиГ-29 за охрана на въздушното пространство, което е въздушно пространство на НАТО и пряко отговаря за граничното Черно море. На 11 февруари българските ВВС бяха подсилени от 4 Eurofighter EF-2000 Typhoon на испанските ВВС, а през април и май помощ ще има от два изтребителя F-35 на Нидерландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG