Връзки за достъпност

Извънредни новини

След разпалени спорове. Промените в договора за изтребителите F-16 бяха приети на първо четене


Mинистърът на отбраната в оставка Драгомир Заков
Mинистърът на отбраната в оставка Драгомир Заков

Парламентът прие на първо четене промените в договора за покупка на изтребители F-16, който България сключи със САЩ през 2019 г. Гласуването предизвика разпалени спорове между депутатите, като от БСП и "Възраждане" определиха промените като "диктат" и "извиване на ръцете".

Ден по-рано министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков посочи, че измененията в договора са технически и са наложителни, за да продължи изпълнението му. По думите му те също така са в полза на България, тъй като предвиждат по-модерно оборудване в поръчаните самолети.

"Ако не ги приемем, ще поставим под риск целия проект", каза Заков във вторник.

Промените включват актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав. Те не включват допълнително заплащане и цената на самолетите остава същата, отбеляза Заков.

Въпреки това по време на дебата в сряда Румен Гечев от БСП каза, че "нашият стратегически партньор ни извива ръцете", а към критиките се включиха и от проруската "Възраждане". Лидерът ѝ Костадин Костадинов сравни договора с "ньойския диктат" и каза, че армията на България е била по-силна преди присъединяването към НАТО.

"Призовавам дебатът да бъде съсредоточен за измененията, а не да се използват подобни ситуации за лансиране на политически тези на гърба на българската армия", отговори Драгомир Заков.

По-рано той съобщи, че САЩ са предоставили на България и офертата за закупуване на още 8 изтребители F-16, която е "съпоставима" с първия договор. През април, когато се разбра за новото предложение, президентът Румен Радев го приветства и призова "да се бърза", защото на България са ѝ нужни още самолети, за да може да охранява сама въздушното си пространство.

Сделката за доставката на 8 нови изтребителя F-16 Block 70 беше сключена през 2019 г. на обща стойност 1,256 млрд. долара. Тя беше одобрена от Народното събрание и правителството преведе авансово цялата сума.

Очакването беше първите самолети да бъдат доставени през 2023 г. По-късно САЩ обявиха, че производителят Lockheed Martin изпитва забавяне заради нарушените световни вериги на доставките, предизвикани от пандемията от COVID-19. Посолството на САЩ съобщи в края на март, че доставката ще бъде направена през 2025 г.

В момента България разполага с 14 руски самолети МиГ, от които по-малко от половината летят. Те се поддържат в Русия, което вече е невъзможно. В момента въздушното пространство на България се охранява от самолети на съюзници от НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG