Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ обсъди с Радев вариантите за кабинет и го критикува за позицията срещу военна помощ за Украйна


Румен Радев влезе в спор с представителите на ГЕРБ за предоставянето на оръжие за Украйна и възможностите за възстановяване на българския отбранителен капацитет при подобно решение
Румен Радев влезе в спор с представителите на ГЕРБ за предоставянето на оръжие за Украйна и възможностите за възстановяване на българския отбранителен капацитет при подобно решение

ГЕРБ все още вижда възможност за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Томислав Дончев на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

„Към момента от всички разговори, които са водени, не мога да отговоря положително, че има потенциал за сформирането на управляващо мнозинство от партии, които стоят зад общи принципи и цели. Дали би могло да има, би могло“, каза Томислав Дончев и добави, че се вижда „отрезвяване“ в част от партиите.

Президентът и представителите на ГЕРБ обсъдиха идеите на партията за бюджета, законодателните промени, необходими за получаването на средствата по Плана за възстановяване и развитие, енергетиката, модернизацията на армията и предоставянето на оръжие за Украйна.

От публичната част от срещата стана ясно, че позициите на ГЕРБ и Радев по много от тези теми съвпадат. Противоречие имаше по въпроса дали да се предостави военна помощ на Украйна. Радев е против, докато ГЕРБ вече внесоха предложение за такова решение в парламента.

След срещата стана ясно, че президентът не е посочил дата, на която ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Природният газ, Планът за възстановяване, изтребителите

Делян Добрев похвали служебното правителство, назначено от Радев, за това, че е провело „прозрачни търгове“ за доставки на природен газ. Радев и ГЕРБ обсъдиха и действията на служебното правителство по сключване на дългосрочните договори за доставки, за които Добрев също поздрави служебното правителство.

ГЕРБ представиха и предложението си за законови промени, необходими за получаването на средствата по Плана за възстановяване. Като ключови теми те откроиха поръчката и доставката на батерии за съхраняване на електроенергия, както бъдещето на въглищните централи.

Радев и ГЕРБ обсъдиха и предложението на ГЕРБ за налагане на допълнително мито върху руския петрол, който се преработва от компанията „Лукойл“. Според партията това е мярка за намаляване на цените на горивата.

Радев и ГЕРБ се съгласиха, че поръчката на допълнителни 8 самолета F-16 блок 70 е наложително и че ГЕРБ ще подкрепи предложението на служебното правителство за това.

Като ключово беше определено предложението на победителите в изборите да не се гласува нов бюджет за 2023 г., а да бъде удължено действието на този за 2022 г.

Оръжието за Украйна

Темата, която предизвика спор, беше предложението за предоставяне на оръжие от България за Украйна. Според Даниел Митов настоящото Народно събрание „трябва да измие този срам“, който е породен от липсата на решение за предоставяне на оръжия за Киев.

Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че партията ще предложи да бъдат проучени възможностите, с които българската армия разполага и какво може да даде на Украйна.

Митов каза още, че е наложителна замяната на съветските оръжия, които София може да предостави на Киев, с модерни, предоставени от съюзниците в НАТО и най-вече САЩ. Той критикува позицията на Радев, че изпращането на оръжие може да вкара България във войната и призова „това говорене да престане“.

Радев твърди, че няма възможност България да получи ново въоръжение, ако предостави старото си на Украйна. Според него така се рискува страната да намали отбранителните си способности.

„Трябва да си зададете много сериозно въпроса какво внесохте в Българската армия в десетте години, в които вашата партия управляваше. За да изнасяш трябва да си дал“, каза още Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG