Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цената на бензина е под 3 лева". Радев защити "Лукойл" и руския петрол


Румен Радев говори по време на откриването на новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи.
Румен Радев говори по време на откриването на новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Президентът Румен Радев защити в събота вноса на руски петрол в България и конкретно руската компания "Лукойл", с чиито представители се срещна в четвъртък, за да обсъдят мерки за намаляване на цените на горивата.

Държавният глава присъства на откриването на новата учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи и след това говори пред медиите. Той изтъкна, че цяната на бензина е паднала под 3 лева, посочвайки като пример единствено "Лукойл".

"Цената на бензина е под 3 лева на бензиностанциите на "Лукойл". Това е началото на процес, който изисква мерки, така че това да е постоянна тенденция. Очевидно е, че три десетилетия след демократичните промени, в България има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология", каза Радев, коментирайки европейското ембарго над вноса на руски петрол след 2024 г.

На 5 декември след общо европейско решение влиза в сила петролно ембарго на ЕС, което ще засегне около 90% от износа на руски петрол за 27-те държави членки.

Правителството на Кирил Петков поиска за България да бъде направено изключение - до края на 2024 г., тъй като рафинерията "Лукойл Нефтохим" не може да работи с петрол, различен от руския, и ѝ е необходимо време да се подготви.

"Трябва да питате политиците как ще се отрази на производството на горива в България, както и на цените им, решението на предишното правителство за ограничаването на износа на петролни продукти с произход на Русия от декември", добави президентът, настоявайки журналистите да питат за "всички усложнения" от ембаргото над вноса на руски петрол.

Радев обаче нито посочи поименно кои политици визира, нито спомена непредизвиканата руска инвазия в Украйна като причина за налагането на европейските санкции срещу Русия, включително и ембаргото на вноса на петрол и въглища.

Той не уточни и на какви данни базира твърдението си за цената на бензина в "Лукойл". Справка в сайта fuelo.net в събота показва, че средната цена на най-масовия бензин А95 в бензиностанциите на руската компания е 3.11 лева.

"Как ще се отрази процесът на дерогация и ембарго на руския петрол, който в момента идва безпрепятствено, директно пресичайки Черно море? Когато влезе ембаргото ше трябват нови канали на доставка, преминаване през проливите, питайте политиците колко се чака, при какви условия, какви нови огромни складови наличности са необходими", каза още президентът на журналистите.

По повод преговорите на служебното правителство с "Газпром" Радев коментира, че те не са панацея, а една от възможностите за решаване на енергийната криза.

Руският газов гигант едностранно спря доставките за България през пролетта, след като София подкрепи европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Кабинетът "Петков" отказа да води преговори за възобновяване на доставките, но служебните министри на Радев обявиха, че ще възобновят диалога с "Газпром".

Няколко часа по-късно бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира, че "нито правителството на "Продължаваме промяната" трябва да си приписват заслуги за падането на цените на горивата". По думите му заслуга за това имат само световните пазари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG