Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС не отговори дали ще подкрепи ГЕРБ и отказа да поставя "предварителни червени линии"


Отдясно наляво: Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Йордан Цонев и Хамид Хамид
Отдясно наляво: Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Йордан Цонев и Хамид Хамид

ДПС очаква да чуе политики и е отворена за диалог с всички. Това стана ясно ит изказване на лидера на партията Мустафа Карадайъ в президентството в сряда по време на консултации на партията с президента Румен Радев.

На срещата присъстваха също председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

"За първия мандат... ние очакваме да чуем и политики", каза Карадайъ. "ако се предлага реваншизъм или на реваншизма - контрареваншизъм... ние такава политика не бихме подкрепили", добави той, като подчерта, че "предварителните червени линии или условия до голяма степен минират полето разговорите да не могат да прераснат в диалог".

По негови думи при преминаване към втори или трети мандат ДПС би постъпила по същия начин. "Ние еднакво си говорим с всички", каза Карадайъ.

Президентът Радев поиска мнението на представителите на партията по отношение на теми като бюджета, модернизацията на въоръжените сили, военната подкрепа за Украйна и съдебната реформа.

Карадайъ не коментира въенните въпроси, а по отношение на бюджета каза, че ако се внесе такъв в настоящия парламент, държавният дълг "много лесно" може да се увеличи от 15 млрд на 30-35 млрд. Лидерът на ДПС приветства също така предложението на служебния кабинет бюджетът да бъде удължен до март 2023 г. По-рано през деня ГЕРБ също подкрепи идеята.

Във връзка със съдебната реформа Карадайъ каза, че това понятие "девалвира" и много политически сили го използват. "Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат", каза той.

"За по-малко от две години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото на тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си за нито една партия, за да може да управлява сама", каза Радев в началото на срещата.

Президентът вече проведе разговори с с депутати от ГЕРБ, на които от партията казаха, че все още виждат възможност за съставяне на правителство.В понеделник се проведхоа и консултациите с "продължаваме промяната", които отказаха да подкрепят партията на Бойко Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG