Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът не избра проф. Габровски за премиер. Подкрепиха го само ГЕРБ, ДПС и "Български възход"


Николай Габровски
Николай Габровски

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габрловски за министър-председател с мандата на ГЕРБ-СДС. Така редовно правителство с първи мандат няма да има. 125 народни представители гласуваха "против" номинацията за премиер, а "за" бяха 113 народни представители.

Проф. Габровски получи подкрепа от издигналата го партия - ГЕРБ, от ДПС и от "Български възход". Отрицателен вот дадоха "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП, "Демократична България" и изгоненият от Корнелия Нинова депутат Явор Божанков.

Народното събрание гласува за избор на редовно правителство с мандата на най-голямата парламентарната сила - ГЕРБ-СДС, която спечели последните избори на 2 октомври.

ГЕРБ номинира неврохирурга Николай Габровски, който не е депутат и няма политическо минало. Кандидатът върна в понеделник изпълнен мандат със структура и състав на кабинет на президента Румен Радев. След това държавният глава издаде указ, с който предложи кабинета на Габровски да бъде гласуван от парламента. Точно седмица по-рано Радев връчи на Габровски първия проучвателен мандат.

Проф. Габровски в лично качество получи гласовете на "Български възход" за министър-председател, но партията на бившия служебен премиер Стефан Янев заяви, че няма да подкрепи предложените министри. По думите на Янев причината за това е, че няма предложена програма и споразумение с ангажименти, зад които да застанат подкрепящите партии.

По конституция гласуванията са две - веднъж за предложения премиер, и веднъж за състава и структурата на Министерския съвет. В случая неизбирането на проф. Габровски обезсмисли втората процедура.

Кой и защо подкрепи Габровски

Речта на Габровски пред парламента завърши с притчата за двете жени, които претендирали пред цар Соломон, че са майки на едно и също дете. Когато Соломон предложил то да бъде разделено на две части, истинската майка отстъпила.

Нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали.
Николай Габровски

"Нека любовта към България днес надделее, нека запазим родината си и заедно да преодолеем бедата, в която сме изпаднали, и нека тази любов, която всеки от нас таи в себе си, надделее над чисто егоистичното", каза Габровски на финала.

По думите му България е "не просто на кръстопът, а пред пропаст" и правителство с първия мандат е единственият изход от кризата.

"България има нужда от такова работещо правителство, България има нужда от работещ кабинет, това е най-сигурната антикризисна мярка, това е най-сигурната антиинфлационна стъпка, това е единственият начин да продължим по пътя към Шенген и Еврозоната, това е единственият начин България да остане пълноценен и достоен член на европейското семейство", добави кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Единствената възможност за стабилизиране на българската държавност, представителна демокрация и политически живот, е излъчваното на правителство с програма, ясни приоритети и максимално широка подкрепа от няколко политически сили, каза председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, която представи кандидатурата.

Днес може да изберем редовно правителство, всички да се обединим с общи приоритети, които да помогнат на всички нас да преживеем по-лесно зимата и да решаваме кризите, каза председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ в дебатите. Според него решението на парламента ще бъде "съдбоносно за всички нас, за държавата ни и нейното бъдеще", а съставянето на редовен кабинет е търсене на решение за излизане от кризата.

Защо останалите не го подкрепиха

"Продължаваме Промяната"(ПП) няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ", каза председателят на групата Андрей Гюров. Той каза, че зад експертните кабинети, за какъвто е представен съставът на Габровски, обикновено стои нечия друга политическа воля. Експертното правителство е параван, зад който се крият интереси на различни коалиции по интереси, каза още Гюров.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че от партията му няма да подкрепят проектокабинета на Николай Габровски, защото имат "сериозни и непреодолими вътрешно и външни разминавания".

Лидерът на групата на "Демократична България" Христо Иванов каза, че решението на коалицията е, че не може да подкрепи “това правителство и така предложената като формат и като политическа платформа идея за управление на страната”.

Според Иванов въпросът е “какво да се прави” и оттам трябва да се изхожда в оценката дали да се подкрепи този кабинет или не.

“България има нужда от дълбока промяна, защото без това не можем да решим политическата криза”, каза Иванов. Той добави, че политическата нестабилност ще се върне и задълбочи, дори ако бъде избран този кабинет.

Какво следва сега

Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова каза, че Националният съвет на БСП на 8 октомври е взел решение да не се подкрепи кабинет на ГЕРБ. Тя каза още, че поне шест години водят борба за промяна на модела на управление на ГЕРБ и го нарече "паралелна държава". Според Нинова изход от кризата може да се намери във втория или третия мандат и добави, че от левицата са отворени за разговори.

Вторият мандат ще бъде даден на "Продължаваме промяната" (), като втора политическа сила. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" предложиха миналия месец формула за правителство на малцинството с втория мандат, но при определени гаранции от другите партии. След като ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промени в Изборния кодекс, представители на ПП казаха, че това обезсмисля втория мандат.

Ако той не бъде реализиран, което вече е най-вероятно, президентът трябва да даде още един - трети мандат за съставяне на правителство. Той трябва да реши на коя партия ще го връчи, като не е задължително това да бъде третата по големина. Желание да го получат изявяват Корнелия Нинова и Стефан Янев.

Президентът Румен Радев вече обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегнат избори през зимата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG